Kameraer er populære gaver. Men det er ikke lett å bestemme seg for hvilket man skal kjøpe, enten det er til en selv, eller en gave til noen andre.

For å gjøre det enklere for deg, har vi samlet 15 kameraer som er gode kjøp, fra enkle allværskameraer til avanserte systemkameraer.

Les også: Slik velger du riktig kamera,

Et allværskamera er perfekt å ha med uansett vær. De tåler mye, og slutter ikke å virke om de dynkes i regn eller snø, og tar bedre bilder enn mobilen klarer.

For de som liker kontroll har vi tatt med mer avanserte kompaktkameraer, og for den som stiller høye krav til bildekvalitet, har vi selvsagt systemkameraer med på listen.

Les også: Årets beste kameraer.

Med et systemkamera får man ikke bare bedre bildekvalitet, men også utskiftbar optikk slik at man kan sette på for eksempel en telezoom for å komme nærmere motivet, eller en vidvinkel for å få med hele landskapet.

Les også:Hva skjuler seg bak knappene på kameraet.

NB: Alle opplyste priser er markedspriser per november 2015.

Allværskameraer

Nikon Coolpix AW130

Dykker til 30 meter, Høydepunkter: GPS, Wi-Fi, 7 bilder/s, 30 m dybde, 2,1 m fall, -10 grader

Det spreke Nikon-kameraet kan du ta med ned til 30 meters dyp. Kameraet er lynraskt og enkelt å bruke, og er perfekt for aktive mennesker som trenger et kamera som tåler juling. AW130 har skikkelig bred vidvinkelzoom fra 24mm til 105mm brennvidde, innebygget GPS, høyde- og dybdemåler. AW120 har også wifi for trådløs deling av bilder til smartmobilen, og det har bankefunksjon! Trykk inn en knapp på siden, så kakker eller rister man lett på kameraet fra siden for å bla gjennom og velge innstilling.

Pris: 2800 kroner.

Les testen av Nikon Coolpix AW130 på Lyd & Bilde

 

Olympus Tough TG-4

GPS, Wi-Fi, 15 m dybde, 2,1 m fall, -10 grader, 100 kg trykk

Aktive fotografer som trenger et kamera som er like bra til lands som til vanns, bør ta en titt på Olympus tøffeste allværskamera. Det dykker til 15 meter, og har Wifi for fjernstyring av kameraet og trådløse overføring av bilder, GPS-logging med høyde, dybde og barometer – og det kan dykke til 45 meter med påmontert undervannshus. Det kan også lagre bildene som råfiler for fremkalling senere, og har bedre manuell eksponeringskontroll enn Nikon AW130.

Pris 3500 kroner.

Les testen av Olympus Tough TG-4 på Lyd & Bilde

 

Ricoh WG-5 GPS

GPS, 14 m dybde, 2,2 m fall, -10 grader, 100 kg trykk

Ricoh-kameraet er tøffere enn toget og leverer fin-fin bildekvalitet i godt lys. Det finnes i flere farger og har en unik funksjon med små LED-lamper rundt objektivet, som lyser opp motivet. Praktisk når man tar makrobilder. Kameraet har også dybdemåler som viser hvor langt under vann man er, og ligger godt i hånden, selv med votter på hendene.

Pris 2500 kroner.

Les testen av Ricoh WG-5 GPS på Lyd & Bilde

 

Avanserte kompaktkameraer

Leica D-Lux

2,8 Mp elektronisk søker, Wi-Fi, 11 bilder/s, 4K-video, blitssko, 1/16000 lukkertid

Leica-kameraet skiller seg fra vanlige kompaktkameraer ved at det har 4K-video, et sylskarpt og lyssterkt zoomobjektiv med blenderring, og en stor elektronisk søker som gjør det til en fest å fotografere med. Det finnes også i sølv en Panasonic-utgave kalt Lumix LX100. Dette er kameraet man skal ha, hvis man ønsker egenskapene til et systemkamera, men ikke behøver utskiftbar optikk. Leica-versjonen leveres med Adobe Lightroom programvare og det finnes et stort utvalg tilbehør til det.  Et av de beste kompaktkameraene der ute.

Pris 9600 kroner.

 

Fujifilm X100T

Hybrid AF, 2,35 Mp hybridsøker, 6 bilder/s, 1080p/60 HD-video, ND-filter

Med strøken bildekvalitet, en stor hybridsøker, lynraske reaksjoner og autofokus, er X100T et av de beste kompaktkameraene en ivrig fotograf kan finne i dagens marked. Det har fast 35mm f2 objektiv, men kan bruke adaptere med konvertere som gir deg bredere vidvinkel eller kortere brennvidde. Fuji-kameraet passer perfekt for viderekomne som vil ha full kontroll over eksponering og utsnitt.

Pris 10.800 kroner.

Les testen av Fujifilm X100T på Lyd & Bilde

 

 

Systemkameraer

Sony a6000

Vippbar skjerm, Wi-Fi, NFC, 11 bilder/s, hybrid AF

Sonys lille a6000 er et fullblods systemkamera. Med innebygget søker og god ergonomi er det så brukervennlig at alle kan få fine bilder med det. Det har klassens overlegent beste autofokus som sørger for skarpe bilder hver gang, høye skuddtakten og upåklagelig bildekvalitet. Sony a6000 er en innertier av et kamera. Perfekt tillegg til mobilkameraet.

Pris 6300 kroner.

Les testen av Sony a6000 på Lyd & bilde

 

Fujifilm X-T10

Wi-Fi, NFC, 8 bilder/s, 1/32.000s lukker, hybrid AF

Med den samme bildekvaliteten som toppmodellen, er Fujfilms lille X-T10 blitt et attraktivt systemkamera. Den unike bildebrikken gir en skarphet man ikke finner i andre 16 Mp-kameraer, og med analoge kontroller, innebygget elektronisk søker, og et fristende objektivutvalg, er Fujifilm X-T10 en farlig kompetent utfordrer til mye dyrere speilreflekskameraer.

Pris 7000 kroner.

Les testen av Fujifilm X-T10 på Lyd & Bilde

 

Panasonic Lumix GM5

Wi-Fi, 1,16 Mp hybridsøker, 1/16.000s lukker, 1080/50p/28M HD-video, pekeskjerm

Det knøttlille Panasonic-kameraet er faktisk et systemkamera. Med innebygget søker, pekeskjerm og utskiftbar optikk er det likevel et fullblods kamera, men et som går ned i lommen. Bildekvaliteten står ikke noe tilbake for andre systemkameraer eller speilreflekser i denne prisklassen, og det passer veldig godt til nybegynnere.

Pris 5500 kroner.

Les testen av Panasonic Lumix GM5 på Lyd & Bilde

 

Olympus PEN E-PL7

Wi-Fi, Live Guide, 1080/30p HD-video, pekeskjerm

Det er sjelden at stil og bildekvalitet er så godt integert som i Olympus smekre Pen-kamera. Nybegynnere kan juble over Live Guide som gjør det enklere å justere ulike innstillinger med fingeren på pekeskjermen og se resultatet direkte. Med 14 effektfiltre kan man få instagram-effekter på bildene, som kan sendes trådløst til mobilen.

Pris 4000 kroner.

Les mer om Olympus PEN E-PL7 på Lyd & Bilde

 

Pentax K-3 II

GPS, 8,3 bilder/s, piksel-shift, bildestabilisator, værtetting, doble minnekortplasser

Pentax K-3 II er kanskje markedets billigste proffkamera. Det er også uvanlig solid bygget med værtetting og store knapper og ratt som lar seg betjene, selv med hansker på. Kameraet har også noe som kalles Pixel Shift, som øker fargedybden på bildene, for de som trenger det. Men bildekvaliteten holder høyt nivå uten, og tåler sammenligning med mye dyrere speilreflekskameraer.

Pris 9900 kroner.

Les testen av Pentax K-3 II på Lyd & Bilde

 

Olympus OM-D E-M1

Wi-Fi, NFC, vippbar pekeskjerm, integrert bildestabilisering, værtettet, hybrid autofokus, 10 bps

Å ta med et to år gammelt kamera kan høres merkelig ut, men en omfattende programvareoppdatering nylig, har gjort Olympus-kameraet enda bedre. Nå kan det ta opp tidsintervaller i 4K-oppløsning, kombinere digital og fysisk bildestabilisering på videoopptak, og smelte sammen makrobilder med fokustabling, og mye, mye mer. Det har gjort Olympus flaggskip enda bedre.

Pris 9900 kroner.

Les testen av Olympus OM-D E-M1 på Lyd & Bilde

 

Panasonic Lumix GX8

Wi-Fi, NFC, 10 bilder/s, 1/16.000s lukker, fireakser bildestabilisator, vribar pekeskjerm, 4K/25fps-video, 4K-stills, værtetting

Med ekte 4K-video er GX8 kameraet for de som elsker å filme. Med en ny bildebrikke er også stillbildekvaliteten ivaretatt. Her er det forresten ikke bare pekeskjermen som er vippbar, det samme er den store elektroniske søkere, og både amatører og proffer vil føle seg hjemme her. Et lite tips: Her kan du også plukke stillbilder fra 4K-videoen.

Pris 12.000 kroner.

Les testen av Panasonic Lumix GX8 på Lyd & Bilde

 

Canon EOS 7D mark II

GPS, 10 bilder/s, 1/8000s lukker lysmåling, hybrid autofokus, to kortplasser, 1090 bilder/buffer på jpeg

Når man skal fotografere noe som beveger seg fort, gir de fleste kameraer opp. Ikke dette Canon-kameraet, som er raskt nok til å fange ørnens flukt, fokusere på en roterende 1080 i half-pipen, og fryse øyeblikket på fotballbanen. Det er like egnet til action som til hverdagsbildene, og leverer selvsagt høy bildekvalitet med utmerket skarphet i alle situasjoner.

Pris 16.000 kroner.

Les testen av Canon EOS 7D mark II på Lyd & Bilde

 

Sony a7 II

Wi-Fi, NFC, 5 bilder/s, 5-aksers bildestabilisator, hybrid autofokus, 2,36 Mp elektronisk søker

Store bildebrikker fanger mer lys, og det vises på bildekvaliteten til Sony a7 II, som attpåtil er veldig lite og lett til fullformatkamera å være. Det er ikke like raskt som Canon-kameraet, men så er det heller ikke noe actionkamera. Tross lynrask autofokus og god bildestabilisator. Dette er snarere kameraet for de aller mest kresne, som trenger høy bildekvalitet mer enn fart.

Pris 16.000 kroner.

Les testen av Sony a7II på Lyd & Bilde

 

Nikon D750

Wi-Fi, 6,5 bilder/s, høylysprioritert lysmåling, elektronisk blenderstyring på video, 1230 bilder batteritid, to kortplasser

Med relativt bra skuddtakt og kjapp autofokus, er Nikon D750 noe så sjeldent som et fullformatkamera som behersker action, uten at det koster 50.000 kr. Som de raskeste proffkameraene gjerne gjør. Med Nikons store utvalg av optikk, kan D750 brukes til alt mulig, hvor som helst og når som helst. Bildekvaliteten? Helt i toppklasse, selvfølgelig.

Pris 18.500 kroner.

Les testen av Nikon D750 på Lyd & bilde

Les flere tester fra DN her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.