Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Bildetest

Nybegynnerdrømmen

Egentlig er Olympus minstemann nesten like avansert som toppmodellen, men prisen, størrelsen og ytelsen gjør kameraet mye bedre egnet for nybegynnere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Er man fersk fotograf på søken etter kunnskap og erfaring, er det lurt å velge trygt. Derfor velger de fleste et speilreflekskamera, fra Canon eller Nikon. Da får man god bildekvalitet for pengene, og kameraer som er enkle å bruke. Eksempelvis Canon EOS 100D eller Nikon D3300.

Men det er langt fra bare de to mest kjente som har gode tilbud til amatører.

Olympus er allerede på sitt femte kamera i den kompakte OMD-serien, og utvalget av tilbehør, blitser, objektiver og kameraer er enormt.

De små systemkameraene i OMD-serien er mindre og lettere enn speilreflekskameraer, men klarer likevel å være både mer avanserte (for de som trenger det), og enda mer brukervennlig.

Ypperlig for en amatør altså.

Det kompakte MFT-formatet bruker små bildebrikker som gjør det mulig å lage små systemkameraer, med kompakt optikk. Sett for eksempel Olympus ferske OMD EM10 II med en 14-42mm zoom, ved siden av et Canon EOS-kamera med en 18-55mm zoom, og forskjellen er påtagelig.

Blant de viktigste oppdateringene på EM10 II, er Olympus fenomenale femaksers bildestabilisator som gir skarpere stillbilder på lange lukkertider, og roligere videoopptak. Kameraet har også fått en større OLED-søker med 2,36 megapiksler oppløsning, med 100 prosent visning.

Bildekvalitet

For å ta det siste først, det er knapt mulig å se forskjell i bildekvalitet, sammenlignet med EM10. Men en signifikant forskjell som faktisk betyr noe for bildekvaliteten, er den innebyggede femaksers bildestabilisatoren, som virker på alle objektiver.

Den gjør det nemlig mulig å få skarpe bilder på lengre lukkertider. Praktisk i lite lys og på lange brennvidder. For ikke å snakke om på video, hvor opptaket og avspillingen blir langt mer stabilt.

 

Støyegenskapene særlig i lite lys, er uforandret. Det betyr at kameraet ikke gir deg noen problemer med bildestøy før du nærmer deg 3200 ISO lysfølsomhet. Fra 6400 er kornstøyen ganske grov, men det er gjengs for de fleste systemkameraer med bildebrikker mindre enn fullformat 24 x 36 mm. Unntaket er Sony a6000, som er klassens beste – kompakte – systemkamera i akkurat denne disiplinen.

Bildedynamikken er fremdeles god, ikke på nivå med Nikon D7200 som er kongen på dynamikk blant kameraer med mindre enn fullformat bildebrikker, men fullt på høyde med de beste i amatørklassen. Du kan tross det se utvasket himmel på enkelte bilder, et typisk eksempel ser du her:

Det er hverken verre eller bedre enn i andre kameraer, men ligger i digitalkameraets natur. Dynamikkomfanget strekker seg sjelden over 12-13 Ev for små systemkameraer. Så også her.

En ikke ubetydelig fordel med EM10 II, er at du kan vente deg skarpere bilder med dette kameraet. Det skyldes ikke bare den fenomenale bildestabilisatoren, skuddtakten på 8,5 bilder/s (med fokus på første bilde), eller opp til 1/16.000s lukkertid – men Olympus fremragende objektiver. Den kompakte 14-42mm EZ-zoomen som kameraet leveres med, har jevnere skarphet og lavere fortegning enn tilsvarende objektiver fra for eksempel Canon og Nikon.

 

Fargegjengivelse er gjennomgående nøytral, mettet og gjengir komplementærfarger uten fargestikk. Den er også svært fin på hudtoner, som har litt jevnere toner enn fra eksempelvis Sony a6000. Som gir en lett rødrosa undertone.

 

Brukervennlighet

Olympus har åpenbart lyttet til kritikerne, og forbedret brukervennligheten. To store forhøyede innstillingsratt og programmerbare knapper har gjort EM10 II til et bedre kamera å bruke. Uansett om man er amatør eller erfaren. Søkeren er større med skarpere bilde og mindre støy, forsinkelse og bedre fargegjengivelse.

Olympus Art Filter

Strømbryteren er flyttet til venstre for den oppfellbare blitsen, og fungerer også som bryter for blitsen.

En fiffig detalj, er muligheten til å velge fokuspunkt mens man holder kameraet til øyet. Slå på live view på skjermen, og bruk en ledig finger til å flytte fokuspunktet på skjermen dit du vil. Da ser man det valgte fokuspunktet, live i søkeren samtidig.

Instagram-bilde fra kameraets Photo Story-funksjon.
 

Praktisk fordi man slipper å ta øyet vekk fra søkeren for å flytte fokus i motivflaten.

Kameraet er lite, veldig lite, det samme er håndgrepet som er stort nok om man bruker 14-42mm zoomen. Eller kompakt optikk. Men da vi brukte Olympus Zuiko 40-150mm f2,8 zoom, var håndgrepet ECG-3 unnværlig. Det koster rundt 600 kroner, og er det første ekstrautstyret vil ville kjøpt til OM10 II.

Ikke bare gir det deg mye bedre grep om kameraet, det hektes kjapt av når du skal bytte batteri eller minnekort, og tar svært lite plass.

Ytelse

Det lille kameraet er forbausende raskt. Skuddtakten på 8,5 bilder per sekund er helt i toppen for denne kameratypen, og med elektronisk lukker opp til 1/16.000s, kan du fryse de raskeste bevegelsene.

Omvendt kan du også ta opp video i 120 fps, men bare i beskjeden VGA-oppløsning. Likevel nok til å spille av slow-motion skulle man ønske det. Kameraet har også Olympus Live Composite som er perfekt for å ta bilder av stjernehimmelen eller fyrverkeri.

Det har også 4K, men bare når man setter kameraet i time lapse-modus. Da kan man ta opp til 999 bilder og sette dem sammen til en film som kalles time lapse.

Skal man ta opp video, er det kun mulig opp til 1080/60p.

Makro

Focus bracketing er også verdt å nevne. Da tar kameraet en kort bildeserie med ulik fokusavstand, så velger man bildet med ideelt skarphetspunkt etterpå. Bildene kan også stables i etterbehandling – Focus stacking, slik at man får utvidet skarphetsdybde.

Olympus har forøvrig et utmerket objektiv for formålet, Zuiko 60mm f2,8 Macro, men funksjonene kan brukes med alle objektiver.

Bare 16 Mp, men detaljgjengivelsen er likevel strålende.
 

For amatører og viderekomne

Olympus OMD EM10 II er ikke værtettet, håndgrepet er lite og det har ikke 4K-videoopptak. Kan man leve med det, er det få kameraer som er bedre egnet for nybegynnere eller viderekomne amatører. Bildekvaliteten holder fremdeles mål, selv om konkurrentene har flere megapiksler. Det skyldes at Olympus har fått mye ut av kameraet, som med innebygget bildestabilisator og et bredt utvalg kvalitetsoptikk, fremstår som et attraktivt alternativ i prisklassen. Med den lille 14-42mm zoomen, får man et kamera som er lite nok til å få plass i en jakkelomme, men som har ytelsen til dyrere speilreflekskameraer.

 

Fakta

  • Type: 16 Mp systemkamera med mFT bildebrikke
  • Optikk: 3 x zoom 14-42mm f3,5-5,6 (tils. 28-84mm)
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,04 Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkter: Pekeskjerm, Wi-Fi, Live Composite, 4K Time Lapse, 8,5 bps, femaksers bildestabilisator

Pris: 6.999 kr

 

Pluss

Svært høy bildekvalitet, stor og skarp søker og upåklagelig brukervennlighet. Pluss for klassens beste bildestabilisator. Et nær perfekt nybegynnerkamera.

Minus

4K begrenset til time lapse-bilder, støyegenskapene på høy ISO ligger litt bak de beste, og følgefokusen er ikke lenger best i klassen.

Les hele testen på Lydogbilde.no

Vis mer
 

Tester Tester Fotografi Forbrukerelektronikk Bildetest
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.