Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Takk fra Samordna opptak viser at mann oftere enn kvinner søker på studier de ikke kvalifiserer til. Her universitetsbiblioteket på Blindern på Universitetet i Oslo. Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
Takk fra Samordna opptak viser at mann oftere enn kvinner søker på studier de ikke kvalifiserer til. Her universitetsbiblioteket på Blindern på Universitetet i Oslo. Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. les mer

Utdannelse

Menn søker oftere på studier de ikke er kvalifisert til

Kvinner er oftere enn menn tilbakeholdne med å søke seg inn på studier de er i tvil om de vil komme inn på, viser tall fra Samordna opptak.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Til sammen 134.330 nordmenn søkte om studieplass i høyere utdanning gjennom Samordna opptak i år. Av disse fikk 94.101 tilbudt studieplass.

Av kvinnene som søkte hadde 15 prosent tatt seg vann over hodet i år, mens 19 prosent av guttene ikke var kvalifisert til studiene de søkte på. Differansen har vært lik i ti år, skriver Klassekampen.

Førstelektor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Guro Øiestad, kan ikke gi noe sikkert svar på hvorfor det er slik, men sier det er lignende tendenser andre steder i samfunnet.

– For eksempel søker menn ofte på lederstillinger som kvinner lar være å søke på fordi de opplever at de ikke er kvalifiserte til dem. Men så viser det seg kanskje at kvinnene formelt sett er mer kvalifiserte enn mennene, sier Øiestad.

(©NTB)

Se på DNtv:(Vilkår)

Talent Likestilling Guro Øiestad Samordna opptak Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.