Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Skalldyr

Grillet hummer

Oppskrift på grillet norsk hummer fra Nedre Foss Gård

Oppskrift på grillet norsk hummer fra Nedre Foss Gård

-
+

Grillet hummer

  • 2.00 stk Norsk hummer, 6-800g
  • 2.00 dl Bechamelsaus
  • 100.00 g Spinat
  • 1.00 dl Panko eller brødmuler
  • Cayennepepper

Behcamelsaus

  • 0.50 stk Løk
  • 1.00 ss Hvetemel
  • 1.00 ss Smør
  • 2.50 dl Helmelk
  • 0.50 ts Salt
  • Hel muskattnøtt
  • 1.00 stk Sitron

Mats Vaulen viser hvordan du griller norsk hummer på hans måte.

Slik gjør du

  • Lag bechamelsaus etter oppskriften under.
  • Forvell spinaten i lettsaltet vann i 1 minutt.
  • Sil den og avkjøl i isvann.
  • Sil på nytt og klem ut så mye væske som mulig. Grovhakk spinaten og vend den inn i bechamelen.
  • Smak til med mer muskat, cayenne, revet sitronskallog litt sitronjuice.
  • Kok opp vann og havsalt og tilsett hummeren når det fosskoker. Pass på at kjelen er stor nok til både hummer og kokevannet.
  • Kok i 5 minutter.
  • Ta ut hummeren og avkjøl den i isvann.
  • Når hummeren er avkjølt, sil av isvannet og tørk godt.
  • Del hummeren i 2 på langs. Ta av klørne, rens dem for hummerkjøtt og sett til siden.
  • Prøv å beholde hummeren hel. Ta ut halen fra skallet og rens hodet. Kutt halen i mellomstore biter og bland med klokjøttet.
  • Legg hummerkjøttet tilbake i hummerskallet og dekk med bechamel. Heretter kan hummeren stå kald til den skal brukes.
  • Anretning: Fyr opp grillen eller varm ovnen til 200C.
  • Romtemperer hummeren og dryss over panko eller brødsmuler og litt cayenne.
  • Legg hummeren ved siden av kullet og grill under lokk til toppen er lett gyllen og hummeren gjennomvarm.
  • Serverpå fat eller tallerken med salat og sitron ved siden av.

Behcamelsaus

  • Kok opp melk med 0,5 ts salt, litt revet muskattnøtt og skall fra sitronen. Sett til side for å trekke smak.
  • Kutt løken i små terninger og fres i smøret i en liten kasserolle.
  • Tilsett hvetemel og la det frese forsiktig i ca. tre minutter. Det skal ikke brunes.
  • Kok opp melken igjen, sil den og spe inn i smør- og melblandingen under omrøring.
  • La sausen koke på lav temperatur i noen minutter og smak til med salt.
  • Sett sausen til side.