Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres klassiske kaker

Vannbakkels med sprø topping

Fyllerikaken
Oppskrift på vannbakkels av Sverre Sætre

Oppskrift på vannbakkels av Sverre Sætre

-
+

Sprø topping

  • 100.00 g hvetemel
  • 100.00 g kaldt saltet smør i 2 cm terninger
  • 100.00 g sukker

Vannbakkels

  • 1.25 dl vann
  • 55.00 g saltet smør
  • 0.50 ss sukker
  • 70.00 g hvetemel
  • 2.00 store egg

Lett vaniljekrem

  • 3.00 gelantinplater
  • 0.50 vanlijestang
  • 2.50 dl h-melk
  • 0.75 dl kremfløte
  • 55.00 g sukker
  • 2.00 eggeplommer
  • 25.00 g maisenna
  • 0.75 dl Lakka (multelikør)
  • 3.30 dl kremfølte

Slik gjør du

Sprø topping

Smuldre alt i en bolle. Klem deigen cirka én cm tykk. Pakk i plast og la den hvile én time i kjøleskap. Du vil få litt deig igjen som kan fryses til senere bruk.

Vannbakkels

Kok opp vann, sukker og smør i en kjele. Ta kjelen av platen og la den stå med lokk til smøret har smeltet. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Tilsett mel og rør med tresleiv til melet er rørt ut. Fortsett å røre til deigen samler seg og slipper kantene. Ha kjelen på platen og fortsett røringen til det begynner å dannes et belegg i bunnen av kjelen. Ta massen ut av kjelen og over i en bolle. La deigen avkjøle i fem minutter. Rør inn eggene – ett av gangen – med en tresleiv. Rør godt mellom hvert egg. Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.

Varm stekeovnen til 175 ºC. Fyll røren i en sprøytepose med rund tyll med diameter på én cm. Sprøyt små kuler, cirka tre cm, på bakepapirkledd stekeplate. Kjevle toppingdeigen tynt, stikk ut rundinger som har samme diameter som kulene og legg de på toppen. Stek kulene i 20 til 25 minutter – til de blir gyldenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen under første halvdel, da kan kulene falle sammen. Kulene er ferdige når de høres hule ut når du banker på dem. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.

Press syltetøyet gjennom en sil slik at stenene blir borte.

Lett vaniljekrem

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka fem minutter. Ha to dl melk, fløte, vaniljestang, -frø og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommen i maisenna­-blandingen. Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt og rør med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt, rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremen ikke brenner seg. Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen, ha den i den varme kremen og rør til gelatinen er smeltet. Avkjøl til den blir kald, rør i kremen med jevne mellomrom.

Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og smak til med Lakka. Vend inn fløtekremen i vaniljekremen med en slikkepott. Fyll vaniljekremen i en sprøytepose med rund tyll med diameter på cirka tre mm. Stikk tyllen gjennom bunnen på vannbakkelskulen og sprøyt vaniljekrem inn i kulen. Ha multesyltetøy i en sprøytepose og sprøyt litt syltetøy inn i kremen. Dryss med melis eller dypp de i smeltet sjokolade. Vannbakkels er best samme dag som de lages.

Sverres Sætres tips & triks

1. Rist mel og smør godt, til bunnen av kjelen får et belegg. Varmes røren for lite, vil den bli for flytende når eggene tilsettes. Røren skal avkjøles helt før eggene tilsettes.

2. La bakkelsene få riktig størrelse og bli gyldne før du eventuelt åpner ovnen. Ellers detter de sammen. På slutten av stekingen kan du åpne ovnen litt for å få ut fuktighet.

3. Legg den sprø toppingen mellom bakepapir når den kjevles ut, da blir den enklere å få helt tynn. Legg deigen i fryseren med papirene på, da er det lett å stikke ut rundingene etterpå.

Se viner som passer til:

Dessert i Vindatabasen