Fire gründere åpner syv nye serveringssteder på Youngstorget

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

F.v: Simen Vinge, Karen Busck, Magnus Egerdahl Nørsett og Rudolf Reim åpner nytt restauranthus på Youngstorget som skal inneholde syv nye steder. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tre falleferdige bygårder på Youngstorget sto tomme i over 15 år. Nå åpner fire gründere syv nye mat- og drikkekonsepter i kvartalet i slutten av november.

  - Vi ønsker ikke at det skal være et stort prosjekt, men å legge til rette for mange små, sier Rudolf Reim.

  I tre gamle bygårder fra 1860, 1864 og 1874 på Youngstorget i Oslo, åpner kvartetten Karen Busck, Simen Vinge, Rudolf Reim og Magnus Egerdahl Nørsett et mat- og drikkekollektiv med syv nye konsepter i slutten av november.

  - Penger er ikke drivkraften. Vi vil lage noe som vi selv har lyst på, som ikke byen hadde, legger Reim til.

  -Vår grunnidé er et uformelt sted med høy kvalitet som er en plattform for unge gründere. Mange unge med en idé syns det er dyrt og vanskelig å starte for seg selv, det er dem vi vil satse på.

  Fakta: Youngstorget

  Nyoppusset kvartal i Torggata 13 og Youngs gate 9 og 7.

  Eies av Fagforbundet Industri energi

  Driftes av: Made In Oslo som eies av Simen Vinge (31) daglig leder, Rudolf Reim (48) kreativ leder, Karen Busck (42) interiørdesigner og Magnus Egerdahl Nørsett (27) mat- og drikkeansvarlig.

  7 nye serveringssteder åpner her i slutten av november.

  Blant annet en bistro, en kaffebar og brenneri, et frokoststed, en vin- og cocktailbar, en sushi og sake restaurant, en pizzarestaurant og en ølbar og slakter.

  2500 kvadratmeter i de tre vernede bygårdene med bakgårder fordelt på første etasje og et hjørnelokale i flere etasjer åpner i nyrenovert stand. Oslos minste kaffebar og kaffebrenneri skal servere donuts fra Fryd, i tillegg kommer det én vin- og cocktailbar innredet som en leilighet, samt pizzeria og en sushi og sakerestaurant.

  I huset åpner det også en bistro og et sted som vil servere Oslos befolkning frokost fra 07 om morgenen til 0330 om natten.

  - Vi ønsker ikke lage et stort konsept for å drive det selv. Vi vil legge til rette for at talenter innen mat og drikke kan få mulighet til å starte sitt eget sted som de selv eier og driver. Vi skal være et sted for alle. Hadde vi hatt lov, skulle vi hatt åpent hele natten, sier Egerdahl Nørsett.

  - Man kan ikke spørre hva folk vil ha, så man må lage det man vil ha selv, legger Busck til.

  Simen Vinge, Karen Busck, Magnus Egerdahl Nørsett og Rudolf Reim åpner nytt restauranthus på Youngstorget som skal inneholde 7 nye steder. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

  Hemmelige barer og husokkupanter

  Siden slutten av 2015 har de fire jobbet med bygningen som både har inneholdt hemmelige barer og husokkupanter de siste 15 årene.

  - Sannheten er at byggene var i så dårlig stand at de første månedene ble brukt til å stabilisere grunnen, forteller Vinge. Internt hos entreprenøren kalles prosjektet mission impossible.

  - Fagforbundet Industri Energi som er huseier, har vært fantastiske som har satset på oss, selv om det er en stor husleiekontrakt og det var mange store aktører med mer penger og større sikkerhet enn oss. Fra starten var det gigantiske husleiekontrakter som ikke vi kunne forholde oss til, men vi kom med et engasjement, og at de ville satse på oss, er vi veldig takknemlig for, sier Reim.

  - Vi har møtt velvilje fra bransjen og alle aktører og vi har fått mye hjelp. Fra store drikkeaktører til små møbelsnekkere. Og mens gårdeier har tatt gården tilbake til sin storhet, har vi tatt oss av inventaret og bidratt til at en rekke engasjerte ildsjeler skal gi huset liv og innhold igjen.

  Les også: Oslos nye topprestauranter

  Engasjert kvartett

  De fire har helt forskjellig bakgrunn. Mens Simen Vinge tidligere var markedsdirektør i Comfort Hotels, kommer Magnus Egerdahl Nørsett fra jobben som vinansvarlig på tre-stjernes restauranten Maaemo.

  Rudolf Reim kommer fra musikkbransjen og driver plateselskapet Petroleum Records, og er medeier i strategiselskapet Supertanker, mens Karen Busck har jobbet som artist i en årrekke, i tillegg til at hun er utdannet interiørdesigner. De tre sistnevnte har også tidligere vært med på å starte vinbaren Territoriet på Grünerløkka.

  Prosjektet er finansiert av egenkapital og sparepenger fra de fire grunnleggerne og gründerne fra de syv forskjellige stedene, samt huseier Industri og energi. Men det er gründerne som skal drive hvert sitt sted. Den grunnleggende kvartetten er bare med på eiersiden.

  - Vi vet at det er stor risiko i et slikt prosjekt, men man kan ikke styre en visjon basert på frykt, hvis du gjør noe på en veldig bra måte, blir det bra tror jeg, sier Reim. Vi risikerer alt i dette prosjektet. Men Oslo er en by i utvikling. Og vi tror det så absolutt er rom for dette her.

  - Vi vil ikke at Oslo skal være stengt. Vil man ha et frokostmøte klokken 07 om morgenen så skal det være et alternativ.

  Tilbake til start

  Når kvartetten begynte å jobbe med huset fant de ut at det hadde inneholdt slakterbutikken Axel Jensen pølsefabrikk og fetevarer.

  - Å lage en ny slakteforretning var derfor en måte å føre tilbake noe til området som har vært der, forteller Simen Vinge.

  - Det og misnøye med peanøtter. At ølbarer alltid bare serverer peanøtter, legger en lattermild Rudolf Reim til. Derfor blir det ølbar som fokuserer på mikrobryggeri-øl i ett med slakteren.

  - Stedene skal ikke konkurrere med hverandre, men hjelpe hverandre. Derfor har vi laget et felles test- og produksjonskjøkken, der folk kan jobbe sammen, legger Egerdahl Nørsett til.

  Vil du ha flere nyheter om mat og vin? Meld deg på nyhetsbrevet her(Vilkår)