Slik gjør du sølekaker til kunst

Tekst
Nesodden

Kristin Sauge mente det var på tide å ta sølekaker på alvor. Hun lagde like godt en sølekakebakebok.

Kristin Sauge mente det var på tide å ta sølekaker på alvor. Hun lagde like godt en sølekakebakebok.

Langbordet er dekket under pæretreet. Det bugner av kaker. En stor sjokolademoussekake, en hvit bryllupskake i tre etasjer, en lekker terte, mokka­kuler.

– Den ser så god ut! Kan jeg ikke ta en liiiiten bit?

Hun holder en liten «sjokoladekule» i hånden. Det er like før åtteåringen stikker den i munnen. Men hun vet at den er laget av jord og pyntet med strø av sand og flis.

Sunt søl

Alle småbarnsforeldre er kjent med endeløs kakebaking med utflytende sandkaker pyntet med gresstrå eller sørpete leirejord med et dryss av småstein. «Mmmm», må du si før du later som du spiser, og spør: «Har du mer av den med bringebær?»

Fakta: Oppskrift på fargesymfoni med klorofyll

Sagflis 
Vann 
Hobbymaling av ønsket farge 
Kjøkkenpapir 
Pynt 
Kartong til seks bunner 
Sprayflaske med vann 

Sikt sagflis i en bøtte. Hell i vann og fordel godt med hendene. Tegn opp seks sirkler med 17 centimeter diameter på kartong og klipp dem ut. Legg sagflisrøre i cirka to centimeter høyde i en av sirklene, og klem til og trykk inn langs kantene slik at det blir så kompakt som mulig. Ta deretter én ts hobbymaling og bland ut i to ss vann. Hell malingen over i resten av røren og bland godt. Fordel røre i en ny sirkel, tilsett mer maling og gjenta prosessen til alle sirklene er ferdige.

Legg den lyseste sagflisbunnen på et kakefat. Tvinn kjøkkenpapir til en lang remse og legg papiret i en spiral fra midten av sirkelen og utover. Fukt papiret lett (gjerne med en sprayflaske) slik at det holder formen bedre (det skal ikke bli gjennomvått). Legg den nest lyseste sagflisbunnen oppå papiret og gjenta prosessen til kaken er ferdig.

Pynt med noe du liker, eller noe du ikke liker.

Kristin Sauge (44) har tatt denne aktiviteten opp ett hakk. Etter 20 år i reklamebransjen er ad-en blitt frilanser for å gjøre egne prosjekter, blant annet kokeboken «Sølekaker til hverdag og fest» – en gjør det selv-håndbok for «kakebaking» i skog og hage.

– Nå som mye av barns fritid måles i skjermtid, hadde jeg lyst til å minne om gleden ved å komme seg ut, skape noe med egne hender og bli litt skitten på fingrene, sier Sauge på siste fotopptak til boken, innerst i Solsikken barnehage på Nesodden.

For dette er ikke en humoristisk praktbok for voksne ironikere, men en ordentlig koke- og lekebok for barn (og voksne).

– Sølekaker fortjener å bli tatt på alvor, sier hun.

– De trigger noe veldig fundamentalt i både gutter og jenter. Det barn liker å gjøre aller, aller best, er å lage, å pynte, å overraske – og å ødelegge. Sølekaker lar barn gjøre alle disse tingene i tur og orden! Hvor mange andre leker og aktiviteter kan si det samme? spør Sauge, som selv har barn i sandkassealder.

Bakemestring

En sølekake er veldig mye mer enn en bøtte med sand snudd på hodet. De fire guttene som allerede har begynt kakefabrikk under en syrinbusk har oppdaget det. Jo mere søl, dess flere kokker kommer til det lille bakeverkstedet. De kommer med kaker på løpende bånd, spør etter nye former og plukker blomsterblader til pynt.

Dette er forming, naturfag og heimkunnskap i én pakke, mener Sauge.

Det handler om å bruke fantasien og se på omgivelsene med et nytt blikk. Kanskje de frøene kan se ut som kanel eller sjokoladestrø? Eller kan hybelkaninene bli cupcake-pynt?

– Bare man åpner øynene, kan man lage helt fabel­aktige sølekaker. Vi endte opp med å bruke sagflis som tertebunn og kjøkkenpapir som krem, sier hun.

Foto: Veslemøy Vraskår / Jøss Forlag, styling: Monica B. Søli

Fakta: Oppskrift på cupcake med hybelkanin

Jord 
Vann 
Like mange smågrus som du har bokstaver i for­navnet ditt 
Hybelkaniner 
Små former 

Når du jakter på hybel­kaniner er det lurt å se ­under sofaer og senger. De har også en tendens til å samle seg i hjørner. Spør kjente om du ikke får fanget nok hjemme.

Bland jord og vann til en litt bløtere konsistens enn vanlig. Tilsett grusen og rør. Ta en håndfull med jordrøre og putt den i formen. La den få en liten topp, og det er fint om den henger litt over kanten. Lag små baller av hybelkaninene og legg på toppen.

I tillegg til å vise hvordan sand og jord kan bli til fristende bakverk, forteller Sauge for eksempel hva en fondant er, hvordan man lager en blomsterkrans og hvordan man dekker et bord. Men også forskjellen på mineraljord og humus, og hvordan man regner ut en omkrets.

I tillegg lærer barna å forholde seg til ingredienslister og fremgangsmåter. Sånn sett er det også en myk innføring i ordentlig baking.

– Det er ikke meningen å gjøre frileken til perfeksjonisme. Sølekaker handler om å lage noe med det man har, der man er, så disse oppskriftene er kun til inspirasjon. Det gir dessuten barna skikkelig mestringsfølelse å lage en kake som ikke faller sammen på vei til gjestene, sier Sauge.

– Det viktigste er uansett å ha det gøy! Det er jo lite som er så stas som når det står en sølekake i liksomovnen på én million grader!