Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den nye superkålen

Tekst
Kinderegg. Den nye kåltypen Flower Sprout er både pen, sunn og velsmakende.  Foto: Kjersti Binh Hegna

Kinderegg. Den nye kåltypen Flower Sprout er både pen, sunn og velsmakende. Foto: Kjersti Binh Hegna

En ny type kål er på vei inn i det norske markedet. Flower sprout er en potent krysning mellom rosenkål og grønnkål.

På Toten trives kålen på jordene. Vang gård dyrker både svartkål, grønnkål, spisskål og rødkål. Det siste tilskuddet er flower sprout, en nyskapning som er utviklet i England, og som ennå ikke har fått et norsk navn. Der brukte de 15 år med naturlige krysningsmetoder for å få frem en god og kompleks kåltype som skulle minne om rosenkål, men være mer anvendelig og smake bedre. Siden er kålen blitt eksportvare. På Vang gård hadde de prøvedyrking ifjor, og nå satser gården videre på den nye kålen.

Flower sprout er rik på vitamin B6, C og F, styrker immunsystemet og kan karakteriseres som supermat, som all annen kål. Den minner om en blomst, er grønn med lilla islett og frynsete blader.

 

Dyrker. Per Odd Gjestvang driver produksjonen av flower sprout, på Vang Gård på Toten. <font color=

Dyrker. Per Odd Gjestvang driver produksjonen av flower sprout, på Vang Gård på Toten. <font color="#b9b1b1"> Foto: Kjersti Binh Hegna</font>

 

Med benmarg

Flower sprout kan dampes, kokes, rørestekes eller blancheres. Prøv å røresteke den i to, tre minutter i stekepanne eller damp den i fem-seks minutter. I likhet med spinat kan den freses med hvitløk, urter og pinjekjerner, men kjøkkensjef Steffen Hansen på restaurant Vaaghals i Oslo mener det er litt kjedelig.

- Prøv å blanchere den med benmarg, det er veldig godt, sier han.

Vaaghals har hatt fritert flower sprout på menyen, og servert den med en majones til. Det gjelder å beholde den flotte blomsterfasongen på tallerkenen.

- Flower sprout er en fin grønnsak, og den er litt friskere enn rosenkål, som kan være litt platt og kjedelig. Den mangler også bitterheten til rosenkål, sier Hansen.

Kokken mener imidlertid at noen burde finne på et norsk navn til kålen. Tross alt vokser den på Toten.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Har du forslag til et norsk navn på den nye kålen? Bruk debattfeltet under saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.