Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

no_topic

Annuitetslån og renteendring

På et annuitetslån vil ikke terminbeløpet bli endret tilsvarende endringen i renten. Her kan du raskt regne ut hvordan terminbeløpet endres når renten endres.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På avdragsfrie lån (som rammelån) og serielån vil terminbeløpet bare bli endret av selve renteendringen.

Når renten endres på et annuitetslån, begynner lånet på en måte på nytt. Hvis lånet nå har igjen 19 år og 8 måneder, vil nytt terminbeløp beregnes med utgangspunkt i den nye rentesatsen og resttiden på 19 år og 8 måneder.

Det som skjer er at avdragsdelen blir høyere jo lavere rentedelen er. I tillegg kommer effekten av at det er kortere tid igjen på lånet enn det var opprinnelig.

I kalkulatoren legger du inn restgjelden, terminbeløpet, termingebyret og antall terminer du har i dag. Deretter legger du inn den nominelle renten du vil ta utgangspunkt i, og renteendringen fra dette tidspunktet.

Resttiden på lånet er tiden som er igjen før lånet er nedbetalt til null.

Kalkulatoren regner ut hvor stor rentebesparelsen er, og hvilken likviditetsendring du får. Renteendringen etter skatt er den reelle lønnsomheten for deg. Likviditetsendringen er hvor mye mer du får disponibelt.