- Det er for sterk prisøkning til at den er bærekraftig, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.

- Vi har sett tosifret årlig prisvekst vekst i deler av det norske markedet. Faren for en priskorreksjon i deler av boligmarkedet er der, advarer han.

Bjerke la tirsdag frem et svakere enn ventede kvartalstall. Aksjen falt kraftig etter at banken blant annet meldte om økte oljetap og historisk lav rente. Samtidig fortsetter storbanken å tjene gode penger på sine boliglånskunder.

Les mer:

Ser ingen boble

I andre kvartal i år kunne DNB skilte med knallsterke tall fra sin boliglånsportefølje.

Nedskrivninger knyttet til DNBs oljerelaterte portefølje var høyere enn ventet, men utlån til personkunder og bedrifter utenfor den oljerelaterte porteføljen har ifølge DNB ingen lignende negative effekter.

DNB-sjefen advarer mot overoptimisme i boligmarkedet.

- Du kan ikke bare forvente at alt skal gå oppover, sier han og understreker at han ikke ser noen sjanse for en «boble, krise eller kollaps» i boligmarkedet.

Kan være «for sent»

Da DNB i 2012 lanserte boligsparing for barn, uttrykte konsernsjef Rune Bjerke bekymring for høye boligprisnivåer. Han mente at boligprisene «skaper et klasseskille» og økonomiske forskjeller «man drar med seg resten av livet ». Han sa også at det «kan være for sent» å begynne boligsparing som tenåring.

- De temaene er vel så aktuelle i dag som i 2012, blant annet fordi inngangsbilletten til boligmarkedet har blitt høyere, sier Bjerke.

Boligprisene over nær hele landet har økt kraftig siden den gang. I Oslo har boligprisene økt med 13,4 prosent bare de siste 12 månedene. Fra mai til juni i år registrerte Eiendom Norge den kraftigste boligprisvekst i Oslo så lenge statistikken er ført.

Feil retning

DNB-sjefen understreker at det lave rentenivået i dag gjør at man trenger lavere inntekt for å betjene boliglån enn i 2012, men han er klar på at boligmarkedet «ikke har gått i riktig retning».

Styringsrenten til Norges Bank, som legger føringer for bankenes utlånsrente, var 1,50 prosent i 2012. I dag er den 0,5 prosent.

De lave utlånsrentene har bidratt til den sterke boligprisveksten, som ifølge Bjerke skaper utfordringer for mange førstegangskjøpere,

- Det er åpenbart at det er tøffere for de som ikke har foreldre eller andre ressurser i ryggen til å hjelpe seg, sier han om dagens boligmarked.

«Stenger mange ute»

DN har nylig skrevet om småleiligheter med gjennomsnittspriser på over 100.000 kroner kvadratmeteren: Leilighet på 13 kvadrat gikk nesten 30 prosent over prisantydning dnPlus (DN+)

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening uttalte da til DN at han mener dagens prisnivå utestenger mange fra boligmarkedet:

- Tanken er at det er usosialt å bygge mindre leiligheter fordi de regnes for å ha dårlig bokvalitet. Men det er da vel så usosialt å hindre folk fra å komme inn i boligmarkedet, sa Jæger.

Og det er få tegn til en nedkjøling i boligmarkedet i nærmeste fremtid:

- Boligprisveksten i Oslo og store deler av Østlandet viser få tegn til å bremse, og vil også prege boligmarkedet utover høsten, har administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge tidligere uttalt til DN.

Sjekk boligprisene der du bor  

  • Les flere boligsaker på DN.no:

– Brattere for de unge som skal finne sin første bolig  

Oslo-leilighet gikk 41 prosent over takst: Småleilighetene stiger mest i pris  

Ikke bare små leiligheter selges til ville priser: - Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet  

Prisforskjellen på nye og brukte boliger halvert

  • Les også på DN.no:

Asia i dag: Spillsensasjon - 60 mrd. mer verdt på en uke

Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.