Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Test av Dynaudio Special Forty

Dynaudio Special Forty er Dynaudios egen jubileumshøyttaler. Den imponerer, men det lille kabinettet har selvsagt enkelte begrensninger. Foto: Dynaudio
Dynaudio Special Forty er Dynaudios egen jubileumshøyttaler. Den imponerer, men det lille kabinettet har selvsagt enkelte begrensninger. Foto: Dynaudio les mer

Teknotesten

I egen klasse

Dynaudio feirer 40 år med en oppsiktsvekkende velspillende høyttaler.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dynaudio Special Forty

  • Type: Kompakthøyttaler
  • Bass: 17cm MSP
  • Diskant: 28 mm Esotar Forty
  • Følsomhet: 86 dB/6 ohm
  • Frekvensrespons: 41Hz – 23kHz (±3dB)
  • Mål/vekt: 19,8 x 36 x 30,7 cm/8,1 kg
  • Annet: Rød eller grålakkert bøkefiner.
  • Web: swsg.no
  • Pris: 27.995 kr

Pluss
Himmelsk musikkformidler i nydelig innpakning, med balansert, silkemyk lyd og et supert gjennomsiktig lydbilde.

Minus
Litt for liten for store stuer, og mangler naturligvis dypbass.

Vis mer

La ikke størrelsen lure deg til å tro at Dynaudios små jubileumshøyttalere, er noe annet enn enestående.

Man har ikke falt for fristelsen, og bare skrudd fast et messingskilt med Special eller Limited Edition her. Dynaudio har anstrengt seg for at feiringen av 40 år som høyttalermaker, skal manifesteres i mer enn en spesialutgave av en eksisterende modell.

Det har de lyktes med før. Deres Special 25 er et eksempel på hvor vellykket det kan bli. Den snakkes det fremdeles om i audiofile kretser, og den er stadig ettertraktet på bruktmarkedet. 15 år senere.

Special Forty er – beklager å si det – mye bedre. Det er ikke tilfeldig.

Nye elementer

Tross klare likhetstrekk med modeller i den påkostede Focus-serien, er Special Forty en unik modell. Kabinettet er ikke høyere enn 36 cm og 30 cm dypt, men de egner seg bedre på et par gode gulvstativer, enn i bokhyllen.

Høyttalerne ser enda bedre ut i virkeligheten, enn på bilder. Bøkefiner er lagt i en sandwich og skåskjært for å skape det spesielle stripemønsteret. Som senere farges rødt eller grått, og lakkes flere ganger for å skape en tiltalende dybde i kabinettoverflaten.

Det er ikke bare kabinettet som har fått spesialbehandling. Diskantelementet er basert på en Esotar2 med 25 mm silkemembran. Her er polstykket åpent bak og åpningen ender i et kammer som demper resonanser og kompresjon.

Basselementets membran av magnesiumpolymer (MSP), er støpt i ett stykke og montert i et nytt og stivere oppheng, med en forbedret lettmetallkurv og to magneter- ferritt og neodymium – til å drive svingspolen.

Poenget med to ulike magneter, er å få en jevnere stempelbevegelse og større slaglengde, som skal gi bedre dynamikk og kontroll i bassen.

De nye elementene brukes ikke i noen andre Dynaudio-høyttalere, og Special Forty har også fått sitt eget unike delefilter, plassert bak et par massive kabelterminaler.

Noen begrensninger

Gledelig nok lages ikke høyttalerne i et begrenset opplag, som ofte er vanlig for spesialmodeller. Det holder prisen på et edruelig nivå. For den spesielle trefineren og de unike elementene, koster nok mer å lage enn vanlig finer med mer generiske elementer.

Det gjør høyttalerne til et av de aller beste kjøpene i prisklassen. Ikke bare fordi de ser fantastiske ut, og skiller seg fra mye annet der ute, men de spiller musikk så vakkert og balansert at man blir helt henført.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)

Privat Tester Lydtest Dynaudio Teknotesten
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.