Apple og Samsung har i underkant av 40 prosent av verdens smarttelefonmarked, men over 90 prosent av driftsoverskuddene. Denne andelen øker til tross for at kinesiske konkurrenter gjør hva de kan for å ta markedsandeler og bli større.

Comeback for Samsung

Samsung Electronics la frem foreløpige kvartalsresultater på torsdag. Det sørkoreanske selskapet fikk et driftsoverskudd på 8100 milliarder won (59,2 mrd. kroner). Dette var nesten syv milliarder kroner mer enn forventet. Det var også det beste driftsresultatet på to år.

Samsung er tilbake for fullt. Omsetningen økte med tre prosent til 50000 milliarder won (365 mrd. kroner) i siste kvartal.

I 2013 la Samsung om strategien og forsøkte å konkurrere med alt og alle, med smarttelefonmodeller i alle prisklasser – fra 500 kroner til over 7000 kroner for toppmodellene i Galaxy S-serien. Dette førte til en utvanning av merkenavnet – og overskuddene.

«Samsung er det eneste selskapet som klarer å få overskudd i billig- og mellomsegmentet av smarttelefoner med driftsmarginer på 10 prosent», skriver analytiker C.W. Chung hos Nomura Securities i en ny analyse.

Toppmodellene i Galaxy S7-serien selger overraskende bra. I andre kvartal ble det solgt over 15 millioner av Galaxy S7-serien, som består av en standard modell og en dyrere modell med buet skjerm – Edge-modellen.

Det er Edge-modellen som selger best. Driftsoverskuddet for mobildivisjonen økte med over 53 prosent i kvartalet.

- Smarttelefoner i S7-serien har vist seg å bli en større hit enn hva markedet trodde uten konkurrerende Iphone-modeller. Samsungs forbrukerprodukter, slik som smarttelefoner og tv-er gjorde det utrolig bra i første halvår. Det virker som at de klarte å redusere kostnadene mye, sier analytiker Lee Seung Woo hos IBK Securities i Seoul til Bloomberg News.

Aksjekursen på Samsung Electronics har steget med 14,6 prosent i år – 1,6 prosent på torsdag.

Samsung-skjermer til Apple

Apples asiatiske underleverandører er i ferd med å sette i gang produksjonen av årets Iphone-modeller ved kinesiske fabrikker. Testproduksjonen startet i mai og komponentleverandørene er i gang med å levere alt fra kameraer, dataminne og skjermer.

Samsung og Apple har alltid hatt et tett og komplisert samarbeid og partnerskap. Apple har forsøkt å redusere avhengigheten av Samsung-teknologi i produktene, men det er få andre selskaper som er i stand til å masseprodusere avanserte komponenter.

Samarbeidet kan bli tettere.

Ifølge flere analytikere som følger begge selskaper pågår det forhandlinger hvor Samsung skal levere neste generasjon skjermteknologi til Apples Iphone-modeller som lanseres i 2017.

Ifølge DigiTimes Research skal Samsung levere 40 millioner skjermer av OLED-typen til Apple i 2017. Dette skal fordobles til 80 millioner i 2018 og 120 millioner enheter i 2019.

OLED skiller seg fra andre skjermteknologier ved at den ikke trenger et eget lag med lys bak billedpanelet fordi panelets komponenter lyser selv. Dette gjør at skjermer kan lages enda tynnere, men det gir også økt kontrast, bedre svartnivå og høyere skarphet enn andre skjermteknologier.

Skarp skjermkonkurranse

Samsung er i ferd med å investere 6,8 milliarder dollar i produksjonsanlegg for nye typer skjermer, for blant å kunne produsere ulike former. Enkelte vil være bøyelig. Det forventes at Samsung vil benytte disse skjermtypene i egne modeller allerede fra neste år.

«Vi forventer at den neste innovasjonen innenfor smarttelefoner vil komme fra skjermteknologi. Der er Samsung en leder», skriver Nomura-analytikeren.

Apples hoffleverandør – taiwanske Foxconn – håper å få sin bit av skjermleveransene til kommende Iphone-modeller. Foxconn har sikret seg kontrollen over det japanske elektronikkselskapet Sharp i år. Sharp vil starte produksjonen av OLED-skjermer i 2017.

Markedene

Det er fortsatt nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen og ved de kinesiske børsene har falt svakt, men i Hong Kong, Seoul og Taipei er det en oppgang.

Amerikanske oljelagre falt med 6,7 millioner fat i uken frem til 1. juli, ifølge en ny rapport fra The American Petroleum Institute.

Dette er høyere enn forventet. Dette har sendt oljeprisen høyere i løpet av natten. Nordsjøoljen (Brent) ligger på 48,91 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: