G20-lederne møttes søndag og mandag i Antalya for å diskutere blant annet klimaendringer, men lange og krevende samtaler førte ikke til et gjennombrudd.

Håpet var å legge til rette for en global enighet om hvordan man skal begrense temperaturstigningen som følge av klimautslipp til to grader. Samtalene varte utover natten søndag og fortsatte mandag morgen. EU-kilder sier avstanden mellom deltakerne var stor.

– På ett tidspunkt følte jeg at vi ikke bor på samme planet, sa en høytstående tjenestemann fra EU, som ikke ville bli navngitt.

Uenighet

I den offisielle uttalelsen fra møtet understreket G20-lederne riktignok sin forpliktelse til togradersmålet. Samtidig lovet de å jobbe for å enes om en rettslig bindende avtale under toppmøtet i Paris.

– Paris-avtalen bør være rettferdig, balansert, ambisiøs, varig og dynamisk, heter det i uttalelsen.

Uttalelsen omfattet derimot ikke en annen nøkkelsak som det var ventet at man skulle komme til enighet om: et løfte om regelmessig å gjennomgå de langsiktige klimamålene, slik at de midlertidige målene kan justeres underveis i prosessen.

EU og Frankrike har vært blant dem som har presset på for en slik avtale, men de ble stanset av andre deltakere, særlig Saudi-Arabia og India, ifølge EU-kilder.

Kritisk

– G20-gruppen tar ikke tak i de viktigste punktene, sier Kiri Hanks fra hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Hun nevner særlig at man ikke kom til en konklusjon om at i-landene på møtet skal forsyne u-landene med 100 millioner dollar for å begrense effektene av klimaendringene.

– Hvordan kan de industrialiserte landene vente større ambisjoner fra utviklingslandene dersom det ikke finnes penger til å finansiere dem, sa Hanks.

– Dårlig tid

Tysklands statsminister Angela Merkel tok til orde for at det må holdes flere samtaler før man kan ta nye steg på klimatoppmøtet, som starter i slutten av denne måneden.

– Det er fortsatt nødvendig med en hel rekke diskusjoner dersom Paris-toppmøtet skal bli en suksess, sa Merkel.

EU-tjenestemannen DPA har snakket med, sier at den manglende enigheten på G20-møtet ikke nødvendigvis er en dårlig oppladning til klimatoppmøtet.

– Flere land ønsket å holde rammeverket fra G20-møtet atskilt fra det som skal skje i Paris. Så motstanden representerer ikke nødvendigvis deres syn på klimaendringene, sa han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Global oppvarming truer flere av verdens største byer


USA: – Klimaendringene kan utløse krig

Årets julebord i UD blir vegetarisk