«Livet blir kanskje sjelden slik vi planlegger, men jeg tør si at klisjeen «det som ikke dreper deg, gjør deg bare sterkere», er nettopp det, en klisjé av verste sort. Jeg skal aldri bruke den overfor noen som har problemer.»

Det skriver tidligere bergensordfører i åpningskapittelet i sin bok «Litt privat», som torsdag gis ut på forlaget Aschehoug.

Drevland forteller om hvordan hun 18. september i fjor fikk vite at hun var siktet for grov korrupsjon, en bestemmelse med en strafferamme på inntil ti års fengsel. Under et møte i Oslo ble hun varslet via telefonen.

«Den ringte i ett sett, og SMS-meldingene tikket inn som om telefonen skulle ha vært et rytmeorkester.»

Allerede før hun ble siktet, den 15. juni i fjor, holdt Trude Drevland en emosjonell pressekonferanse hvor hun bedyret sin uskyld i den såkalte «cruisesaken» hvor hun fortsatt venter på svar om Statsadvokaten vil tiltale henne for korrupsjon. I boken skriver Drevland at pressekonferansen var svært tøff.

«Etterpå følte jeg meg nesten død, jeg var mentalt totalt utslitt.»

Senere i boken går Drevland enda lenger i sin beskrivelse over hvor langt nede hun var:

«Jeg hadde ikke mer igjen å leve for, men jeg evnet ikke engang å ta mitt eget liv.»

Falt fra toppen

Trude H. Drevland og ektemannen Odd A. Drevland var et av Bergens mektigste par. Hun ble høsten 2011 valgt til ordfører i Bergen. Ektemannen var én av Bergens mest kjente advokater.

Under én måned etter at Trude Drevland tiltrådte som ordfører, begynte Bergens Tidende i en rekke artikler å omtale forhold knyttet til ektemannens advokatvirksomhet.

Det viste seg at Odd Drevland hadde tatt flere millioner kroner fra flere av sine klienter. Advokaten ble avskiltet og senere dømt både i tingrett og lagmannsrett.

Han soner nå sin fengselsstraff på to år og ti måneder for blant annet grovt økonomisk utroskap, grovt bedrageri og dokumentfalsk.

Drevland ble hentet i privatfly

Omtrent samtidig som ektemannen ble dømt til fengsel i fjor vår, kom Trude Drevland i medienes søkelys. Den såkalte «cruisesaken» - omtalt av blant annet BT, BA og NRK - kom i kjølvannet av at skipsreder Torstein Hagen etter en endring i regelverket fikk registrert fire cruiseskip i Norge og også fikk lov til å døpe skipet «Viking Star» under 17.mai-feiringen i Bergen.

Det var ordfører Trude Drevlands rolle i å hjelpe redermilliardæren som ble problematisert, og som senere førte til politietterforskning.

Etter først å ha henlagt saken, tok politiet ifjor høst ut siktelse mot Drevland, Hagen og havnedirektør Inge Tangerås i Bergen.

Bakgrunnen for siktelsen var blant annet at Drevland, sønnen hennes og havnedirektøren ble påspandert en tur til Venezia av reder Torstein Hagen i Viking Ocean Cruises. De ble hentet med Hagens privatfly og fikk også oppholdet på et luksushotell betalt av rederiet. I Venezia skulle de delta i sjøsettingen av cruiseskipet «Viking Star», som Drevland var gudmor for.

Avgjørelse før jul?

Havnesjef Inge Tangerås avgjorde i etterkant av turen at Vågen i Bergen skulle brukes til å døpe cruiseskipet 17. mai i år.

To måneder etter turen engasjerte Drevland seg personlig for at næringsminister Monica Mæland (H) skulle endre regelverket for Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), slik at rederen kunne få registrert fire cruiseskip i Norge. NIS-regelverket ble endret.

Politiet i Bergen har innstilt på at det tas ut tiltale om grov korrupsjon mot Drevland, tiltale om korrupsjon mot havnedirektør Tangerås, mens det ikke tas ut korrupsjonstiltale mot skipsreder Hagen.

Det er Statsadvokaten i Hordaland som til slutt avgjør om det skal tas ut tiltale. En avgjørelse derfra er varslet å kunne komme før jul.

Måtte flytte ut av dyr leilighet

Trude Drevland skriver i sin bok at beskjeden i fjor høst om siktelse for grov korrupsjon kom kun én måned før ektemannen skulle i fengsel.

Hun innså raskt at karrieren som heltidspolitiker var over.

«Jeg kunne stort sett blåse en lang marsj i det meste», skriver hun.

Ordføreren måtte pakke og flytte ut fra en «for dyr leilighet» som de leide i Bergen, samtidig som hun måtte bli kvitt gjeld som ifølge boken «urettmessig ble påført meg i forbindelse med saken til Odd».

Hun tok også ulønnet permisjon.

«Det blir bare noen få kroner igjen hver måned å leve for, men jeg er ikke alene om det i Norge.»

Løfter frem Solberg

«Cruisesaken» i Bergen sprakk i et år hvor Trude Drevland var ordfører og også Høyres ordførerkandidat ved fjorårets kommunevalg.

Det skapte store utfordringer internt i Høyre.

Den tidligere frontfiguren og høyreordføreren er ikke nådig mot sine partifeller i Bergen:

«Alt jeg har gjort for Bergen Høyre, var glemt på et blunk, og jeg ble umiddelbart regnet som død for lokalpartiet.»

Drevland trekker imidlertid frem at statsminister Erna Solberg har vært viktig for henne.

«(...) partiorganisasjonen sentralt har vært fantastisk, og uten støtte fra Høyres hovedorganisasjon og uten Erna Solbergs evne til omsorg og oppfølging, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært politisk i dag», skriver Drevland.

Bekymret næringsminister

I boken omtaler Drevland også næringsminister Monica Mæland og Marit Warncke i Bergen Næringsråd som «mine to reservemødre».

En septemberdag i fjor hadde de to kontaktet Odd Drevland - som da ennå ikke var i gang med soningen sin.

«De var engstelige for at jeg hadde gjort noe dumt, det vil si tatt livet mitt, ettersom de ikke fikk tak i meg på telefonen. Jeg kunne berolige dem med at ukrutt ikke forgår så lett, og at jeg nok skulle holde telefonen ladet for fremtiden», skriver Drevland.

Under et avhør i mai i år fikk Drevland vite av politiet at hun over en periode på en knapp måned i fjor var blit telefonavlyttet. I boken skriver Drevland at beskjeden om overvåking ga henne et sjokk.

«Kroppen ble helt nummen, og blodet forsvant fra hjernen», skriver hun.

Mæland jobbet for ektemannen

Trude Drevland skriver at hun møtte Monica Mæland første gang under EU-kampen i 1994.

«Min aldri hvilende søken etter unge og dyktige kvinner eller jenter i partiet var grunnen til at jeg la merke til henne».

Mæland var på jakt etter jobb, og Trude Drevland koblet henne med mannen Odd, som ansatte Mæland som fullmektig i sin advokatvirksomhet.

 

Les også:

Spesialenheten etterforsker henleggelse av Drevland-saken  

Politiet vil tiltale Drevland  

 

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: