FN-ansatte og det franske vertskapet ble ferdige i de sene nattetimer natt til lørdag etter nesten to ukers dragkamp og tøffe forhandlinger for å komme fram til en avtale som kan bidra til å redde klimaet på jorden.

– Vi har en tekst å presentere, sier et ikke navngitt medlem av den franske delegasjonen til nyhetsbyrået AFP.

Også nyhetsbyrået Reuters får bekreftet fra en kilde i den franske regjeringen at utkastet er klart.

– Blir det vedtatt, har vi en avtale, sier kilden.

Dokumentet skal oversettes til FNs seks offisielle språk før det presenteres på et ministermøte klokken 11.30.

Det er et par timer senere enn det som ble varslet fredag, og nesten seksten timer etter at konferansen etter planen skulle vært avsluttet.

Optimisme

Sent fredag kunne flere melde om en optimisme blant forhandlerne som ikke hadde vært der tidligere.

– Vi er stort sett i havn. Det har vært en stor utvikling de siste timene. Vi er svært nær, sa Egypts miljøminister Khaled Fahmy, som er formann for en gruppe afrikanske land.

Han fikk følge av blant andre Tuvalus statsminister Enele Sopoaga.

– De signalene jeg har fått, tyder på at vi kommer til å få en omfattende og sterk avtale i Paris, sa Sopoaga til nyhetsbyrået AP.

I løpet av natten jobbet forhandlerne fra nesten 200 land med temaer som har vist seg å være vanskelige i innspurten av toppmøtet: Et mål om store globale utslippskutt senere dette århundret, og hvor ofte det skal holdes nye forhandlinger om nye om mer ambisiøse utslippsmål.

Men ingen av disse utfordringene så ut til å være uoverkommelige, ifølge Reuters. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har vært med på å lede samtaler om disse temaene på toppmøtet.

– Må være akseptabelt

Også de kinesiske forhandlerne ga fredag uttrykk for at de tror den nye klimaavtalen blir vedtatt lørdag.

– Med felles innsats er vi ganske sikre på at vi får en Paris-avtale i morgen, sa Liu Zhenmin, nestleder for den kinesiske forhandlingsdelegasjonen.

Men for at lørdagens utkast skal bli det endelig, må det være «mer eller mindre akseptabelt», understreket han senere.

USAs utenriksminister John Kerry sa at «det er mulig» at avtalen kommer i havn lørdag.

Skal tale

Frankrikes president François Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil tale på klimatoppmøtet i Paris når det siste utkastet til klimaavtale legges frem.

Talen vil dreie seg om hvor viktig det er at utkastet nå blir vedtatt. Under åpningen av toppmøtet i forrige uke var både Hollande og en lang rekke andre statsledere til stede, men ansvaret for selve forhandlingene ble deretter overlatt til ministre og erfarne forhandlere i landenes delegasjoner på møtet.

USAs president Barack Obama og den kinesiske presidenten Xi Jinping diskuterte klimaforhandlingene på telefon fredag, da toppmøtet egentlig skulle vært ferdig. Fristen er blitt utsatt, og planen er nå å vedta avtalen lørdag.

 

Les også: Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet

- Jeg har hatt en tendens til å se på innvandrere som sosialklienter på utplassering fra Nav

Vil merke svakere krone

 

Se også:

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.