Rike land kjemper i klimaforhandlingene for å unngå muligheten for erstatningskrav mot land og selskaper som har sluppet ut store mengder klimagasser.

I innspurten av forhandlingene har det som kalles «tap og skade» seilt opp som et vanskelig stridsspørsmål.

Uttrykket brukes om ødeleggelser forårsaket av klimaendringer som oppstår tross forsøk på å kutte utslippene av klimagasser.

Erstatningskrav er et spørsmål som er blitt diskutert i forbindelse med dette temaet, og rike land frykter at slike krav potensielt kan bli svært store. I det siste utkastet til klimaavtale står det derfor at bistand til land som opplever tap og skade, ikke må danne grunnlag for at disse landene kan reise erstatningskrav mot andre.

– Dette utelukker erstatning for all framtid, sier klimarådgiver Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp til NTB.

USA er et av landene som har krevd at muligheten for erstatninger og søksmål avvises i teksten. Også Norge vil unngå at avtalen åpner for erstatningskrav.

– Det er vi imot, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

 

Les også: - Jeg har hatt en tendens til å se på innvandrere som sosialklienter på utplassering fra Nav

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Vil merke svakere krone

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert: