– Dette fører ikke frem. Avtalen dør idet den ankommer det amerikanske Senatet, spår Morano.

I motsetning til de aller fleste andre deltakerne på klimatoppmøtet i Paris håper han kampen for å kutte de globale CO2-utslippene mislykkes. Utslippene har uansett ikke noen stor påvirkning på klimaet, hevder Morano.

– Hele greia er et gigantisk sirkus. Vi håper det blir en fiasko, sier han til NTB.

– Vi håper det blir en fiasko! gjentar han taktfast.

– Liten påvirkning

Morano driver et såkalt klimaskeptisk amerikansk nettsted. Her fronter han budskapet om at FNs klimapanel bedriver skremselspropaganda, og at menneskeskapte klimautslipp er ufarlige.

– CO2 har bare liten påvirkning på klimaet. Og naturen produserer mye mer CO2 enn det mennesker gjør, framholder han.

Påstanden om at klimautslippene har liten effekt, har i dag liten støtte blant klimaforskere. Et stort flertall av dem mener utslippene har betydelig påvirkning, og mange advarer mot katastrofale konsekvenser hvis ikke utslippene kuttes.

Morano og andre «skeptikere» er likevel overbevist om at det er mindretallet som har rett.

– Utestengt

Også på tidligere store klimamøter har klimaskeptiske aktivister og politikere vært til stede for å markere sitt syn. Men i år har det vært vanskelig for skeptikerne å få adgang til toppmøtet, ifølge Morano.

Organisasjonen som står bak Moranos blogg – Komiteen for en konstruktiv framtid – er angivelig den eneste skeptikergruppen som har hatt en egen stand inne på konferanseområdet.

– De har stengt oss ute, sier han oppgitt.

Skeptikerne har i stedet holdt egne møter andre steder i Paris, noe som har vakt miljøorganisasjonenes vrede. Noen av dem har delt ut løpesedler hvor Morano og hans meningsfeller framstilles som ettersøkte kriminelle.

Selv er han kjent for å ha spredt epostadressene til klimaforskere, som senere mottok drapstrusler fra folk som hadde sett adressene på nettet.

– Alle som er involvert i betente politiske spørsmål får trusler, sier Morano, som ikke syns han har gjort noe uetisk.

Presidentvalget

Mens «klimaskepsis» har liten politisk betydning i de fleste andre land, er mistroen til klimaforskningen utbredt på høyresiden i USA og i Det republikanske partiet.

Aktivister som Morano er med på å spre budskapet blant vanlige amerikanere. Flere organisasjoner som støtter skeptikerne, har mottatt penger fra store olje- og kullselskaper.

– Vi vil ikke at FN-byråkrater skal bestemme over den globale økonomien og energibruken vår, understreker Morano.

Neste år håper han det amerikanske presidentvalget blir vunnet av en republikaner som stanser både Obamas nasjonale klimatiltak og USAs forpliktelser i den nye klimaavtalen.

– Men det kommer an på hvem den neste presidenten blir. Hvis valget vinnes av en demokrat, vil avtalen få reell betydning, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: