– Tiltakene vil bidra til å redde liv og dessuten redusere den globale oppvarmingen, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

På et ministermøtet i Genève onsdag vedtok 49 land og 55 organisasjoner en plan for de neste fem årene for reduksjon i utslipp av sot, metan og det kjøleregulerende stoffer HFK.  

Redder liv

– Hvis vi klarer å redusere den kortlivede klimaforurensningen, sparer vi ikke bare millioner av liv, vi kan også redusere den globale oppvarmingen med så mye som 0,6 grader innen 2050.

– Dette vil være et stort bidrag for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader, opplyser Sundtoft i en epost til NTB.

Sundtoft ledet første del av høynivåmøtet onsdag.

Norges spesialutsending for klima, Hanne Bjurstrøm i Klima- og miljødepartementet, leder arbeidet i koalisjonen for klima og ren luft (CCAC).

Bjurstrøm sier koalisjonen har oppnådd å innføre en rekke tiltak.

– Det er blant annet innført nye grenser for svovel i drivstoff i Øst-Afrika. 14 land har laget konkrete planer for å redusere klimaforurensningen, mens mange land har fått bistand til å bedre kapasiteten. Dessuten er nye miljøvennlige teknologier testet ut og tatt i bruk, opplyser hun.

Enkle tiltak

På møtet i Genève ble det også lansert en global informasjonskampanje om helsefarlig forurensning og hvordan man kan redusere utslippene.

– Dette er noe av det viktigste verdenssamfunnet gjør i årene fremover. Vi kan bedre folks liv, samtidig som vi bremser oppvarmingen, sier Sundtoft og peker på at det kan være små og billige tiltak som skal til, slik som å bruke solenergi til oppvarming og lys.

– Men dette angår ikke bare utslipp i fattige land. For eksempel er bruk av diesel i biler et stort helseproblem i store byer over hele verden. Vi har et omfattende og viktig arbeid foran oss, understreker Sundtoft. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.