Veksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) de siste 12 månedene var 5,0 prosent fram til utgangen av juli, uendret fra måneden før, melder SSB.

Veksten i låneopptakene i norske husholdninger var på 5,0 prosent i de 12 månedene frem til juli i år, uendret 12-månedersperioden frem til juni i år, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

I morgenrapporten sendt ut før K2-tallene ble lagt frem ventet Handelsbanken Capital Markets, i likhet med konsensus i markedet at gjeldsveksten, ville ende på 5,0 prosent i juli.

I rapporten skriver Statistisk sentralbyrå at husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 2.986 milliarder kroner ved utgangen av juli. Tolvmånedersveksten var 5,8 prosent fram til utgangen av juli, ned fra 6,0 prosent måneden før.

Av publikums innenlandske bruttogjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak ved utgangen av juli. Dette beløper seg til 4.046 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 5,6 prosent fram til utgangen av juli, uendret fra måneden før.

Kraftig vekst

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1.622 milliarder kroner ved utgangen av juli. Tolvmånedersveksten var 3,5 prosent fram til utgangen av juli, opp fra 3,0 prosent måneden før.

Roer ned låneopptaket

Kommuneforvaltningens innenlandske bruttogjeld utgjorde 447 milliarder kroner ved utgangen av juli. Tolvmånedersveksten var 5,1 prosent fram til utgangen av juli, ned fra 5,4 prosent fram til utgangen av juni.

Mer obligasjonsgjeld

Tolvmånedersveksten i publikums obligasjonsgjeld var minus 0,1 prosent fram til utgangen av juli, opp fra  minus 0,9 prosent måneden før. Tolvmånedersveksten i publikums sertifikatgjeld var 17,0 prosent fram til utgangen av juli, ned fra 20,8 prosent fram til utgangen av juni.

Handelsbanken ventet at årsveksten i K2 ville øke både for husholdningene og ikke-finansielle foretak. Sistnevnte skyldes i hovedsak baseeffekter etter lav månedsvekst i juli 2015.

Underliggende gjeldsvekst i husholdningene har steget de siste tre månedene noe som må ses i sammenheng med sterk økning i boligprisene, skriver Handelsbanken. De ventet at akselerasjonen ville fortsette i juli.

Både boligprisene og gjeldsveksten i husholdningene har vært høyere i andre kvartal enn anslått av Norges Bank i juni. Forventningene våre for juli  innebærer en gjeldsvekst i husholdningene som fortsetter å overstige Norges Banks anslag, skrev Handelsbanken i morgenrapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.