Holberg-fondene dobler "ventilen" på sitt obligasjonsfond Holberg Kreditt.

Med Holberg-styrets og de største investorenes velsignelse vil det nå være mulig for obligasjonsfondet å ha 20 prosent av forvaltningskapitalen i selskaper med kredittvurdering lavere enn mandatet på B eller bedre, opplyser investeringsdirektør Gunnar Torgersen  i Holberg-fondene til Dagens Næringsliv.

- Vi ønsker ikke å selge selskaper vi mener vil komme seg igjennom dette på de nivåene obligasjonene prises til i dag. Vi ønsker å opprettholde fleksbiliteten i mandatet. En måte er å kanskje bruke ventilen for å unngå å dumpe ting på verst tenkelige tidspunkt, sier Torgersen til DN.

- Det har vi klart sålangt, men vi vet ennå ikke hvordan dette utspiller seg i sin hele og full bredde, sier han.

- Ragnarok

Investeringsdirektøren presiserer at ventilen, som i dag er på 10 prosent, ikke er i bruk. Men forrige ukes nedgradering av det børsnoterte seismikkselskapet PGS til "CCC+" av ratingbyrået S&P setter mandatet under press. PGS utgjør i dag 7,3 prosent av Holberg Kreditt (se tabell).

Torgersen påpeker at Holberg-fondene ikke gjør forskjell på skyggerangeringer og offisielle kredittvurderinger. Sålangt er PGS fortsatt innenfor mandatet, ifølge snittet av fire slike vurderinger, selv om det er på vei ned, forklarer han.

- Vi sitter ikke her og håper at ting ikke skal falle. Vi er åpen på at hele oljeservice-næringen er oppi et ragnarok, der noen selskaper allerede er kommet i restrukturering og må gjøre ting på balansen, sier Holberg-toppen.

- Høns i regnvær

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank mener det er smart å ha regler ettersom man som investor har mer kontroll. Men ingen regel uten unntak, og de indviduelle analysene må avgjøre om det er starten på en større nedtur, mener han. Poenget er å ikke gjøre reglene så rigide at man taper penger, påpeker Swedbank-toppen. (saken fortsetter under bildet)

Pål Ringholm, Swedbank. Foto:
Pål Ringholm, Swedbank. Foto: (Foto: Thomas Haugersveen)

- Hvis alle har den samme regelen, så skal alle selge samme dag. Ergo, kjør med de reglene som er avtalt, men ha fleksbilitet til å slippe å selge høns i regnvær, sier Ringholm til DN.

Endrer markedssyn

Analysesjefen var den første til å advare om at det kunne bli trangt i døren når alle skulle ut av det som inntil få år siden var et brennhett obligasjonsmarked.

Les mer: - Har voksne folk tatt risikoen, må de betale og - Får du en høy rente, så er det en grunn til det

Verdimessig trakk han også i snoren rundt 10. desember ifjor, da han mente man burde være forsiktig i høyrentemarkedet og gikk til undervekt. I dag snur han.

- Poenget er at veldig mye av de offisielle ratingene og skyggeratingene er blitt reflektert i prisen. Selv om dette er året der ting skal restruktureres og ting skal gå i veggen, så oppjusterte jeg mitt syn til markedsvekst etter å ha vært undervekt. Det er nok gode kjøp i markedet til å gå til den anbefalingen, sier Ringholm.

- I ytterkant

Til tross for at de største investorene i fondet etter sigende skal ha is i magen, har Holberg Kreditt sett fondet krympe fra 5,3 milliarder kroner ved utgangen første halvår ifjor, til 3,4 milliarder kroner per 1. mars.

Bare den siste måneden har 600 millioner kroner tatt beina fatt. Fondet er ned 7,6 prosent sålangt i år, mens referanseindeksen er opp 0,1 prosent. Torgersen påpeker at nettouttaket har vært stort for norske kredittfond, og som en av de store rammes Holberg hardt.

- Vi har enorm respekt for kundene og har prøvd å forberede dem på dette siden vi etablerte oss i 2011, da det var unormal lav volatilitet og høy avkastning. Nå er man kanskje i ytterkanten av det man ser på nedsiden av svingninger, og vi har brukt mye tid på dette og prøver å være så åpen som mulig på hvordan vi tenker rundt det, sier Torgersen.

Tett dialog

Holberg-toppen er også ærlig på at markedet er krevende for både kunder og forvaltere, men sier det ligger i beinmargen å navigere seg igjennom og at det alltid vil være muligheter for langsiktig avkastning. Forvalteren er trygg på at valgene som er tatt innen oljeservice,vil være de som klarer seg best igjennom stormen.

- Ingen av våre selskaper er per i dag i restruktureringssituasjon eller i mislighold, men vi er ærlige på at det selvsagt kan skje. sier Torgersen.

Les også: - Det er ikke helt panikk

Han fremhever at fondet har tett dialog med selskapene i porteføljen. Flere av disse kommer fra dobbel-B-rangering, og har sett verdiene respektive obligasjoner falle 30-40 prosent fra januar til februar.

Samtidig er markedsstemningen viktig i det helt korte bildet. En oljepris som har styrket seg fra nivåer på 20-tallet til dagens nivå på 37 dollar, drar i positiv retning, ifølge investeringsdirektøren.

- Vi så tegn til bedring i midten av februar. Noe av problemet er at ingen er villige til å selge obligasjoner på disse nivåene, og mye av de stressede prisene er en likviditetsrabatt. Tynne omsetninger og små volum gjør det vanskelig å få tak i større poster, sier Torgersen.

* S&P nedgraderte PGS til "CCC+" fredag 26. februar, 2016

Les også: - Det er prisen, rett og slett

Norwegian har stortap på sikringskontrakter

Oljeprisen tilbake der den startet 2016 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Tesla Model X på bilutstillingen i Genève denne uke
Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
 --*