Den ghanesisk-fødte eks-aksjemegleren har sonet nesten fire år i fengsel for å ha drevet uautorisert kjøp av verdipapirer og skjult at handlene ikke var sikret. Etter at Kweku Adoboli ble avslørt høsten 2011 måtte toppsjefen i UBS gå, mer enn 500 bankansatte mistet jobbene sine og den sveitiske banken ble ilagt en bot på 270 millioner kroner for systemsvikten.

- Du kan bare klare deg med tre timers søvn hver natt en viss tid. Jeg hadde ikke noen energi igjen og endte opp med å gå på autopilot, og på autopilot gjør du feil, du ser ikke advarslene som kommer og det baller på seg, sier 35-åringen i et stort intervju med Financial Times.

Les også: Skandalemegler løslatt etter 110 dager

Den tidligere aksjemegleren slapp ut av fengsel i sommer og arbeider nå som foredragsholder for finansbransjen. Adoboli, som jobbet for UBS i London, begynte i 2007 å ta enorme veddemål ved kjøp av såkalte terminkontrakter i markedet.

De første årene gikk han i pluss, men sommeren 2011, da eurokrisen igjen vokste, måtte han ta stadig større tap. Og dess større tapene ble, jo større veddemål tok han for å vinne tilbake tapene.

I midten av juli 2011 sto 35-åringen med et tap på 300 millioner dollar, men ti dager senere var gamblingen hans i null. Men 11. august hadde han tapt tre milliarder dollar og i midten av september ble han avslørt.

Kweku Adoboli hevder fortsatt at UBS-sjefene visste om gamblingen hans, og at de oppmuntret ham så lenge veddemålene gikk i pluss.

- Hvis jeg visste hva utfallet kom til å bli, og hva jeg og mine venner og familie måtte gå gjennom så hadde jeg ikke gjort det, sier eks-megleren til Financial Times.

Les også: Storsvindleren snakker ut

Nå kjemper han for å unngå å ble deportert til hjemlandet Ghana. For selv om Adoboli har bodd 23 år i England har han aldri skiftet statsborgerskap.

- Jeg ble funnet skyldig etter strafferetten, så ifølge loven har jeg gjort noe galt. Jeg har hele tiden sagt at jeg er lei meg for det som skjedde. Tragedien her er at smerten er resultatet av at jeg virkelig prøvde hardt for å unngå denne smerten, forteller Adoboli.

I november 2012 ble han dømt til syv år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i svindel. 35-åringen ble imidlertid frifunnet for fire tilfeller av regnskapsjuks. Dommer Brian Keith var lite tilfreds med den tidligere meglerens manglende moral.

- Det er et tydelig snev av en gambler i deg. Det er arrogant å tro at bankens regler ikke gjaldt for deg, sa Keith da dommen ble lest opp.

Nå håper Kweku Adoboli å få bli i England for å studere corporate governance og compliance og kanskje skrive en bok. 35-åringen ønsker å bidra til rydde opp i finansbransjen og forhindre at andre aksjemeglere ender opp som ham.

- Aksjemeglere jeg møter er livredde. De blir presset av arbeidsgiverne sine til å gjøre vanskelige valg, og vet at hvis de gjør feil, så vil de bli straffet. Og dessverre vet de at de ikke vil bli beskyttet av institusjonene de jobber for, sier Kweku Adoboli til Financial Times.

Les også:

Se DNtv: Bli med på høstjakten under vann

Bli med på høstjakten under vann
Se fridykkerveteran og undervannsjeger Børje Møster jage stortorsken i Fosnstraumen.
02:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.