Oljeprisen bikker 50 dollar fatet torsdag morgen når verdens oljegiganter nå møtes i Østerrikes hovedstad Wien for å diskutere en samlet strategi for oljekartellet Opec.

- Markedet rebalanseres, og oljeprisen vil respondere på det, sier Saudi-Arabias nye oljeminister Khalid Al-Falih til journalister før møtet.

Maktkamp

Den en gang så sterke alliansen har slått sprekker siden oljeprisfallet i 2014 - og det ventes tøffe forhandlinger blant oljelandene i dag.

De to rivalene Iran og Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og konflikten mellom de to landene har tilspisset seg de siste månedene. Det har så langt ført til at alle forhandlinger om en felles strategi for oljekartellet har kollapset.

Les også: Maktkamp i Midtøsten lammer Opec

- Slutten på fleksibiliteten i Opec kan føre til et skremmende marked, skriver råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB i en oppdatering i forkant av Opec-møtet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)
 

Venter vanskelige forhandlinger

I tidligere år var kartellet kjent for å justere sin oljeproduksjon for å sikre et stabilt prisnivå. Men etter at amerikansk skiferolje bidro til en overflod i oljemarkedet i 2014 har oljegiganter både i og utenfor kartellet presset prisene ned for å kjempe om viktige markedsandeler.

- Vi venter at markedet nå skifter Opec-oppmerksomheten vekk fra produksjonskutt og frysavtaler og heller fokuserer på hva Opec i realiteten kan produsere nå og i fremtiden, skriver Schieldrop videre. SEB venter at oljeprisen gradvis skal stige til 60 dollar fatet i løpet av 2016.

«Vi venter ingen produksjonsbegrensende tiltak fra møtet, som dermed ligger an til å bli en slags nonevent», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Mohammed Bin Saleh Al-Sada, energi og industriminister i Qatar og  OPEC's generalsekretær Abdalla Salem El-Badri, fra Libya (tv) snakker med journalister før møtet startet på hovedkvarteret til Opec i Wien idag. Foto: Ronald Zak/AP/NTB Scanpix
Mohammed Bin Saleh Al-Sada, energi og industriminister i Qatar og OPEC's generalsekretær Abdalla Salem El-Badri, fra Libya (tv) snakker med journalister før møtet startet på hovedkvarteret til Opec i Wien idag. Foto: Ronald Zak/AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
 

Ifølge en rundspørring fra Bloomberg venter 26 av 27 spurte at OPEC ikke vil endre politikken.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets stemmer i:

- Med det kjølige forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er det ingen som venter at noe skal skje på møtet, uttalte hun før torsdagens møte.

I en oppdatering fra den franske storbanken Societe Generale mandag konkluderer bankens økonomer med det samme: Det kommer ingen avgjørelser når oljekartellet møtes.

Iran skeptisk til avtale

Irans oljeminister Bijan Zanganeh avviser at Opec-landene vil bli enige om et produksjonstak under torsdagens møte i Wien. Samtidig tar han til orde for en nasjonal kvoteordning.

Fra før har Iran, som i januar returnerte til det globale oljemarkedet etter opphevelsen av vestlige sanksjoner mot landet, motsatt seg alle forsøk på å begrense produksjonen, et tiltak mange har tatt til orde for i et forsøk på å løfte oljeprisen.

Iran uteble fra det mislykkede Opec-møtet i Doha i april, der medlemslandene og andre oljeproduserende nasjoner ikke klarte å bli enige om å låse produksjonsnivået. Det vil heller ikke skje torsdag, hevder Zanganeh.

– En av våre hovedideer er nasjonale kvoter, men jeg tror ikke vi kan komme til enighet om temaet på dette møtet, sier han.

Ny Opec-sjef

Mens Zanganeh ikke forventer noen avtale om produksjonsnivå i Wien, sier han at hovedmålet med møtet er å velge en ny generalsekretær i Opec etter libyske Abdalla El-Badri.

De mest aktuelle kandidatene er Ali Rodriguez Araque fra Venezuela, Mohammed Barkindo fra Nigeria og Mahendra Siregar fra Indonesia.

– Hovedpunktet på vår saksliste er å velge en ny generalsekretær, sier Irans oljeminister.

Første møte for Saudi-minister

Saudi-Arabias nye oljeminister ventes å fortsette den harde linjen mot Iran når medlemmene av oljekartellet Opec møtes til nye forhandlinger. Det er mye på grunn av hans lojalitet til landets visekronprins.

Visekronprinsen Muhammad Bin Salman har seilet opp som en av Saudi-Arabias mektigste menn det siste året, og har nå overtatt kontrollen over landets oljepolitikk.

Les også: Optimisme i forkant av torsdagens OPEC-møte

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: «Abenomics» på dødsleiet?  

Fete lønninger i nytt statlig veiselskap  

Frykter norsk avgiftssmitte dnPlus  (DN+)

Den nye trendsporten: Fra fotballjente til stjerneskudd i fjelløping på to år  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.