– Norden viser at det er mulig, sa IEA-sjef Fatih Birol på et arrangement om kutt av klimautslipp i de nordiske landene på klimatoppmøtet i Paris onsdag.

Han pekte på behovet for å bryte forbindelsen mellom økonomisk vekst og økende klimautslipp, noe som har skjedd i den nordligste delen av Europa.

Både Sverige og Danmark har kuttet utslippene av klimagasser kraftig siden begynnelsen av 1990-tallet. Mens svenskene har satset på fjernvarme og bioenergi, har danskene gjennomført en massiv utbygging av vindkraft.

– CO2-avgiften som ble innført på begynnelsen av 90-tallet, har vært et av våre mest vellykkede tiltak, sa den svenske energiministeren Ibrahim Baylan på Norden-seminaret.

I motsetning til utslippene i våre naboland er Norges innenlandske klimautslipp høyere i dag enn i 1990. Én av årsakene er voksende utslipp fra oljeutvinningen i Nordsjøen.

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i klima- og miljødepartementet fortalte om den norske elbil-satsingen på Norden-seminaret på klimatoppmøtet.

Les også: Sjeføkonom: Kan bli en massiv krone-styrkelse

DNB Markets med ferske prognoser: Dette koster én euro om tre måneder

Elbilister må snart betale fergeturen selv

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.