- Det er kombinasjonen av private og statlige bidrag som er avgjørende, sier Microsoft-grunder Bill Gates når han tilfeldigvis treffer på norsk presse på klimakonferansen i Paris mandag ettermiddag.

Gates er da på vei ut etter en lansering av et initiativ for forskning på ren energi sammen med blant andre USAs presidet Barak Obama.

To milliarder dollar

Gates og en rekke andre rike grundere lover å legge tilsammen to milliarder dollar på bordet i det de kaller Breakthrough energy coalition, der formålet er å støtte fremvekst av klimavennlig energiteknologi. Samtidig har tilsammen 20 land, blant andre Norge, forpliktet seg til å doble sine bevilgninger til forskning på ren energiteknologi innen 2020, i det som omtales som Oppdrag innovasjon.

Gates har tidligere puttet milliardbeløp inn i vaksinealliansen Gavi, som også er basert på samarbeid mellom statlige og private penger. Han sier

initiativet han nå tar for forskning på ren energi, har fellestrekk med Gavi.

- Ideen om et felles ambisiøst mål, der private og stater går sammen, det er felles. Men vaksinemarkedet er litt annerledes enn markedet for energiinnovasjon, så strukturen er ikke helt den samme, sier Gates.

-Stor milepæl

Han roser landene som nå vil doble sine bevilgninger.

- Land som Norge har forpliktet seg til å doble sin forskning på ren energi, noe som er fantastisk. Vi fikk alle de store landene til å forplikte seg. Det er en stor milepæl for å drive innovasjonen raskere frem, sier Gates.

Dersom verdenssamfunnet skal lykkes med å få ned klimautslippene er det helt avgjørende at det forskes frem ny teknologi som gjør ren energi tilgjengelig for utviklingslandene, ifølge Gates.

- Å be disse landene betale den enorme prisen det er å bli ren, tenker jeg er veldig vanskelig så lenge det innebærer at de må frasi seg utvikling. Men på grunn av denne enorme satsingen på innovasjon, som vi har sett i dag, er jeg optimistisk med tanke på at vi skal løse dette dilemmaet, sier Gates.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

NHO: Flyseteavgiften vil føre til tap av flere tusen norske arbeidsplasser

Regjeringspartiene tar æren for asylnedgang

- Skjer det noe, så får det mye, mye større utslag

Se DNTV: - Prøvde alt jeg kom over

– Prøvde alt jeg kom over
Isabel er 32 år gammel og narkoman. Hun begynte å ruse seg bare 10–11 år gammel.
02:26
Publisert: