Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Generalmajor og sjef for Kampflyprogrammet, Morten Klever, ble fredag dekorert av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (til høyre). Foto: Ned Alley/NTB Scanpix
Generalmajor og sjef for Kampflyprogrammet, Morten Klever, ble fredag dekorert av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (til høyre). Foto: Ned Alley/NTB Scanpix les mer

Politikk

Flyvende feiring

– En milepæl, sier generalmajor Morten Klever. Fredag slo Luftforsvaret sammen markeringen av sin 73-årsdag og feiringen av at tre nye norske F35-kampfly satte hjulene på norsk jord.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sjefen for kampflyprogrammet, Norges største fastlandsinvestering noensinne, holder fast på at alt er i rute og at Forsvarets kapasitet blir en helt annen når de nye flyene blir fullt operative. 2,5 milliarder kroner er prisen på de tre første flyene som fredag skulle suse over Ørland og vise deg frem for Kongen, det politiske Norge- og forsvarstoppene.

Dagens 870 millioner per fly skal falle til 650 millioner fremover, etter hvert som produksjonsskalaen stiger.

Min ukeMorten Klever

Navn: Morten Klever

Alder: 57 år

Stilling: Generalmajor, Sjef for Kampflyprogrammet

Aktuell: Første F35-kampfly til Norge for få dager siden. Milepælen for Norges største forsvarsinvestering noensinne feiret på Ørland fredag

Vis mer
Lysbakken mener 40 kampfly er nok

– Hva har opptatt deg mest siste uke?

– Det har vært mye styr med fredagens markering av at de første F35-flyene er kommet til Norge. Men egentlig har jeg brukt mest tid på å få frem fakta om F35-prosjektet, av å vise status. Det har vært mange dommedagsprofetier underveis. Men nå er de flyene levert til riktig tid og innenfor den vedtatte kostnadsrammen.

– Noe du gjerne skulle sett ugjort?

– Nei ikke ugjort, selv om programmet i det har vært utfordrende. Men kontakten med familie og barnebarn har gått litt for lut og kaldt vann i det siste.

Nato skjerper seg og gjør seg klar til kamp

– Hvem vil du sende en spesiell hilsen til i dag?

– Til alle i kampflyprosjektet og ellers som har stått på for å levere. Luftforsvaret, Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg. De fortjener en hilsen.

– Hva gjør du i helgen?

– Tar fri. Søndag vil jeg forsøke å sove mest mulig.

– Favorittmåltidet du ville servere gode venner en lørdagskveld?

– Jeg er veldig glad i meksikansk mat. Hjemmelagede enchiladas – jeg kan lage dem selv. Til dette skal det være godt øl, og tequila. Det trengs ikke dessert etterpå. Heller en konjakk og en sigar.

– Hva er det første du gyver løs på mandag morgen?

– Begynner å arbeide med nye milepæler. Mye gjenstår, flyene skal være operative i 2019. Så skal det komme seks nye hvert år til 2024. Mye gjenstår.(Vilkår)Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.