Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Alle endringer jeg har initiert har vært forankret hos styret og hos eier, sier SSB-direktør Christine Meyer på en pressekonferanse i statistikkbyråets lokaler fredag ettermiddag. Foto: Fartein Rudjord
– Alle endringer jeg har initiert har vært forankret hos styret og hos eier, sier SSB-direktør Christine Meyer på en pressekonferanse i statistikkbyråets lokaler fredag ettermiddag. Foto: Fartein Rudjord les mer

Politikk

SSB-sjefen: – Med de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet

SSB-sjef Christine Meyer går hardt ut mot Finansdepartementet på en pressekonferanse fredag.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Med de siste ukers hendelser er jeg bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit. SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk. Alle endringer jeg har initiert har vært forankret hos styret og hos eier, sier SSB-direktør Christine Meyer på en pressekonferanse i statistikkbyråets lokaler fredag ettermiddag.

På spørsmål om hun opplever at Siv Jensen har tillit til henne svarer Meyer at hun ikke ønsker å si noe om samtalene i møtene med finansministeren, og fortsetter:

– Jeg har ikke levert inn oppsigelse og jeg mener det ikke er grunnlag for å si meg opp, sier Meyer.

I omorganiseringsprosessen har det skapt særlige reaksjoner at 25 av forskerne i forskningsavdelingen ikke får fortsette.

Fredag fikk SSB et brev fra Finansdepartementet der departementet sier at omorganiseringen av forskningsavdelingen kan stilles i bero.

– Det er jeg svært glad for. Det betyr at vi kan få ro rundt prosessen i SSB. De prosessene som dreier seg om modernisering og flytting mellom Oslo og Kongsvinger kan gå videre. Og at vi nå får ta opp igjen forskningsavdelingen når den prosessen har modnet seg tilstrekkelig.

Dette er saken

  • Den pågående omorganiseringsprosessen i Statistisk sentralbyrå har skapt mye uro både innad i byrået og eksternt.
  • I oktober ble det kjent at rundt 25 av forskerne i forskningsavdelingen flyttes over til statistikkavdelingene i byrået.
  • Fredag 10. november sa finansminister Siv Jensen at hun ikke lenger har tillit til SSB-sjef Christine Meyer.
  • Meyer gikk av natt til mandag 13. november.
  • Parallelt med omorganiseringen, har Finansdepartementet satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven og SSBs virksomhet. Utvalget skal levere sin rapport innen 15. mars 2018.
Vis mer

Ifølge Meyer er det nå opp til styret å avgjøre veien videre for hvordan omorganiseringen i forskningsavdelingen skal foregå.

– Tilløp til kaos

Ifølge Meyer hadde SSBs ledelse kontroll over omorganiseringen frem til et kritisk punkt, som hun mener var tidspunktet da innplasseringen av hvem som fikk fortsette i forskningsavdelingen ble kjent.

– Når vi på et kritisk punkt mister vår egen kontroll, så blir det tilløp til kaos i SSB, sier Meyer.

Tidligere på dagen fredag nektet Meyer å møte finansminister Siv Jensen til et tredje oppklaringsmøte om bråket rundt omorganiseringsprosessen i SSB.

Meyer møtte opp til avtalt tid i departementet, men nektet å møte ministeren etter at hun ble fortalt at hun ikke fikk ha med seg sin rådgiver, advokat Dag Steinfeld, i møtet.

Da hun forlot Finansdepartementet sa ut sa hun hadde sett i mediene at hun skulle gå av, samtidig som hun opplyste at hun ikke har fått varsel om oppsigelse eller sagt opp sin stilling. Finansdepartementet skrev senere i en melding at de ville informere Meyer skriftlig om det ministeren ønsket å formidle på møtet.(Vilkår)

Christine Meyer SSB Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.