Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Politikk

Taus SSB-sjef på vei inn til møte med Siv Jensen

SSB-direktør Christine Meyer forholdt seg taus fredag på vei inn til det tredje oppklaringsmøtet med finansminister Siv Jensen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag morgen møter SSB-direktør Christine Meyer på finansminister Siv Jensens kontor for tredje gang på litt over en uke.

Meyer kom gående alene fra SSB til departementet fredag formiddag. Hun måtte bane seg vei gjennom pressekorpset utenfor Finansdepartmentet.

Hun ville ikke svare på spørsmål om hennes fremtid som SSB-sjef, og sa hun kom tilbake etter møte med finansministeren.

Klokken 11 skal Meyer holde et allmøte for de SSB-ansatte. Det er ventet at Meyer fredag vil gå av som SSB-sjef.

Dette er saken

  • I august 2016 satt SSB-ledelsen ned en gruppe som skulle utarbeide byråets fremtidige forskningsstrategi.
  • Strategigruppen leverte sin rapport i januar og ga forskerne omfattende kritikk. Man anbefalte å redusere forskningsavdelingen fra 80 til 25–35 personer. I mars opplyste SSB-sjef Christine Meyer i et internt notat at hun ikke ønsker å kutte fullt så mange stillinger i forskningsavdelingen som strategigruppen foreslo.
  • For rundt to uker siden skrev Klassekampen at prosessen ender med at 25 av forskerne flyttes over i statistikkavdelingene. Forskningsavdelingen vil fremover telle 48 ansatte.
  • Omorganiseringen har ført til stor debatt. Finansminister Siv Jensen (Frp) har kalt inn Meyer til et nytt møte førstkommende onsdag. I mellomtiden er prosessen satt på vent.
  • Totalt jobber det i dag 856 personer i SSB. Fremover skal 100 til 120 stillinger i statistikkavdelingene kuttes gjennom frivillig og naturlig avgang.
  • Parallelt med omorganiseringen, har Finansdepartementet satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven og SSBs virksomhet. Utvalget skal levere sin rapport innen 15. desember.
Vis mer

Etter det andre oppklaringsmøtet onsdag, ble de to enige om å møtes nok en gang. I mellomtiden har det vært en dramatisk utvikling i saken. Torsdag ettermiddag meldte flere medier at Meyer vil trekke seg fra stillingen på grunn av manglende tillit fra finansdepartementet.

Jensen unnlot onsdag å svare på direkte spørsmål om hun fortsatt har tillit til SSB-direktøren.

Jensen svarte i stedet at det avgjørende i saken nå er at SSB oppfattes som uavhengig.

— De har vært det og skal være det, sa Jensen.

Etter at det oktober ble det kjent at rundt 25 av forskerne i forskningsavdelingen flyttes over til statistikkavdelingene i byrået, har det skapt særlig reaksjoner at Erling Holmøy, som er forskeren bak regnskap om hva innvandring vil koste landet på sikt, er blant dem som ikke får fortsette i avdelingen.

SSB-sjef Christine Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen, noe hun selv har avvist.(Vilkår)

Christine Meyer SSB Siv Jensen Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.