Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
11 land rundt Stillehavet forsøker å blåse liv i handelssamarbeidet Trans Pacific Partnership (TPP) uten USA. Foto: Na Son Nguyen/Reuters/NTB Scanpix
11 land rundt Stillehavet forsøker å blåse liv i handelssamarbeidet Trans Pacific Partnership (TPP) uten USA. Foto: Na Son Nguyen/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

USA kastes på gangen i Vietnam

I seks år lokket Barack Obama Stillehavsland med handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership. Donald Trump har trukket USA. 11 andre land forsøker å kjøre i gang på egen hånd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Under fjorårets Apec-møte lovte de 21 medlemslandene å bekjempe proteksjonisme og å jobbe for en frihandelsavtale. Landene representerer 40 prosent av verdens befolkning og står for 57 prosent av verdiskapingen.

President Donald Trump er på vei fra Kina til Vietnam. Han ønsker endringer.

Gir kontrollen til Kina

CPTPP-avtalen

 • TPP står for Trans-Pacific Partnership, og var en frihandelsavtale mellom 12 land.
 • Avtalen var ferdigforhandlet og ble underskrevet i februar 2016, men ble ikke ratifisert av medlemslandenes nasjonalforsamlinger.
 • De opprinnelige medlemslandene besto av USA, Canada, Chile, Mexico, Peru, Brunei, Malaysia, Japan, Singapore, Vietnam, Australia og New Zealand.
 • USAs president Donald Trump trakk USA ut av TPP i januar 2017.
 • Den opprinnelige avtalen omfattet land som utgjør omtrent 40 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (bnp).
 • I januar 2018 ble det forhandlet frem en ny avtale mellom de 11 gjenværende landene. Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) skal trå i kraft ved årsskiftet 2018/19.
 • Medlemslandene har sagt at USA er velkommen til å bli medlem senere.
Vis mer

Vietnam er vertskap til årets Apec-toppmøte. Det er 25 år siden landet fulgte i fotsporene til Kina og startet med forsiktige reformer i økonomien og samfunnet. Landets bruttonasjonalprodukt er seksdoblet siden årtusenskiftet til over 200 milliarder dollar i 2016.

Den økonomiske veksten har ligget på i gjennomsnitt 5,8 prosent de siste ti årene. Landet er ett av 12 som var i ferd med å etablere en frihandelssonen Trans-Pacific Partnership (TPP) rundt Stillehavet.

Noe av det første Donald Trump gjorde etter han ble innsatt som president var å trekke USA fra Trans-Pacific Partnership.

– TPP var ikke riktig. Det er sikkert noen av dere her som er uenige, men til slutt vil dere se at jeg hadde rett, sa Trump under en tale til næringslivstopper i Japan på mandag.

TPP skulle tilby en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstagerrettigheter, miljø og rettferdig handel og investeringer hos medlemslandene. Asiatiske land mente at avtaleutkastet var for strengt og fryktet for lokale selskaper.

– Jeg mener at Trump-administrasjonen har plassert tommelen på vekten og dette fører til en Kina-kontrollert Stillehavsregion. Det er ikke til det beste for et åpent, fritt og regelbasert globalt handelssystem, sa Michael Froman, som var USAs handelsrepresentant under president Barack Obama, til Japan Times.

Professor Ian Bremmer, som også er toppsjef foranalyse- og konsulentselskapet Eurasia Group, er på plass i Vietnam.

«Hver eneste utenlandsk leder jeg har snakket med på #APEC mener at Trump-presidentskapet har vært en enorm gave til kineserne. Hver eneste.», skriver han på Twitter på fredag.

Håper USA snur

Samarbeidsorganisasjonen for Asia og stillehavsregionen (Apec)

 • Apec består av 21 medlemsland: Australia, Brunei, Canada, Chile, Filippinene, Hong Kong, Indonesia, Japan, Kina, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Peru, Russland, Singapore, Sør-Korea, Taiwan (under navnet kinesisk Taipei), Thailand, USA og Vietnam.
 • APEC-landene har til sammen 40 prosent av verdens befolkning og står for 57 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (bnp) og 45 prosent av verdens handel i volum.
 • APECs primære målsetning er å fremme frihandel og økonomisk vekst i regionen, men organisasjonen har også begynt å involvere seg i sikkerhetsspørsmål.
 • Apec startet i 1989 som et uformelt diskusjonsforum med tolv medlemmer. Det første toppmøtet ble holdt i Seattle i 1993. Apec avholder nå over 100 formelle og uformelle møter hvert år.
 • Årets møte avholdes i Vietnam.
Vis mer

Under Apec-møtene i Vietnam planlegger de 11 andre landene i TPP å møtes for å se om det er grunnlag for å gå videre med å etablere frihandelssonen – uten USA. Under møtene på fredag vil amerikanerne bli kastet på gangen og heller ikke få delta som observatører.

– Vi håper at USA vil slå følge i fremtiden. Den nye amerikanske administrasjonen må lære mer om selve avtalen og gjøre sine egne vurderinger for å skjønne hvorfor de andre 11 landene er så opptatt av TPP, sa Paulina Nazal, som leder Chiles TPP-forhandlinger, i Da Nang på en ministerkonferanse på onsdag.

Usikkerhet før toppmøte

Flere av de 11 landene er optimistiske og tror en avtale kan bli inngått. New Zealands nye regjering har gitt sin støtte til TPP.

– Vi ser en reell mulighet for at vi kan komme inn og få et resultat som er i New Zealands beste interesser sa statsminister Jacinda Ardern på torsdag.

Hennes kanadiske kollega, som har støttet TPP, er blitt mer avventende.

– Canada har ikke hastverk. Vi ønsker en avtale som er i Canadas beste interesse – og for kanadierne, sa Justin Trudeau på en pressekonferanse i Hanoi.(Vilkår)

APEC Trans-Pacific Partnership (TPP) Vietnam USA Canada Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.