Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finansminister Siv Jensen har ikke myndighet til å instruere SSBs Christine Meyer, ifølge professor Erik Boe. Men snart går trolig Meyer av på grunn av manglende tillit. Foto: Ida von Hanno Bast
Finansminister Siv Jensen har ikke myndighet til å instruere SSBs Christine Meyer, ifølge professor Erik Boe. Men snart går trolig Meyer av på grunn av manglende tillit. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Politikk

Kan ikke diktere Meyer

Finansminister Siv Jensen har ikke rettslig grunnlag for å instruere SSB-sjef Christine Meyer i faglige spørsmål, ifølge professor emeritus Erik Boe.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Flere medier meldte torsdag ettermiddag at SSB-sjef Christine Meyer trekker seg som SSB-sjef i løpet av kort tid, på grunn av manglende tillit fra finansminister Siv Jensen (Frp).

Finansdepartementets kommunikasjonssjef sier torsdag ettermiddag til DN at de ikke er kjent med dette, og at det planlagte møtet mellom finansministeren og Meyer klokken 0900 står som planlagt. To timer senere er det planlagt allmøte i SSB.

Dette er det tredje møtet mellom finansminister Siv Jensen og SSB-sjefen i løpet av to uker, og etter forrige møte, onsdag, ville Jensen ikke svare på om hun hadde tillit til SSB-sjefen. Hun sa samtidig at uroen rundt SSB måtte bringes til opphør så snart som mulig, og statsråden sa at hun nå gikk grundig inn i situasjonen i SSB.

Utenfor styringsretten

Professor emeritus Erik Boe er ekspert i forvaltningsrett. Han fastslår at SSB ifølge statistikkloven er faglig uavhengig også i rettslig forstand. Det betyr at finansministeren ikke kan instruere SSB-sjefen i faglige spørsmål som angår byrået.

Boe viser til statistikkloven – Lov om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå, paragraf 4–1 (1) der det heter at «Statistisk sentralbyrå er en faglig uavhengig institusjon som er underlagt det departement Kongen bestemmer».

– Av forarbeidene til loven fremgår det at «faglig uavhengig her betyr at Finansdepartementet «ikke kan gi instrukser om forskning og statistikkfaglige spørsmål», sier Boe, og utdyper:

– Det betyr at det å legge seg opp i statistikkfaglige spørsmål ligger utenfor departementets styringsrett. Departementet kan ta stilling til administrative spørsmål, som hvor byrået skal ligge og slikt, men når det gjelder det faglige er der rettslig instruksjonsbegrensning.

Kan signalisere

Boe poengterer at det jo likevel ikke er forbudt for en statsråd å si hva hun ønsker, men at det her er et spørsmål om hvordan hun gjør det.

– Det må gjøres på en måte som ikke oppfattes som en instruks. Hun kan signalisere hva hun ønsker rent politisk, men hun kan ikke pålegge SSB å gjøre som hun sier, sier han.

Boe mener det kan bli sett som illojalt dersom statsråden uttrykker seg på en så bastant måte at det undergraver uavhengigheten SSB skal ha.

Det kan ifølge Boe diskuteres hvorvidt den aktuelle debatten om forskningen i SSB er av faglig eller administrativ karakter, men Boe mener selv den er faglig.

– Mye tyder på at diskusjonen først og fremst dreier seg om det faglige – og da er instruksjonsmyndigheten begrenset.

Å si opp såkalt frivillig

Boe vil ikke uttale seg om hvilke rettslige forhold som gjelder dersom statsråden formelt skulle avsette SSB-lederen, ettersom arbeidsrett ikke er hans spesiale.

– Men det er jo sjelden et slikt spørsmål blir satt på spissen. Hvis en leder oppfatter at statsråden er misfornøyd, er det ofte at lederen sier opp såkalt frivillig, ser Boe torsdag ettermiddag.

Boe vil ikke kommentere lekkasjene om at Meyers avgang er raskt i vente. (Vilkår)


Christine Meyer Statistisk sentralbyrå Erik Boe Siv Jensen Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.