Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Daniel Kjørberg Siraj i Obos har solgt en rekke selskaper og vil investere i store tomteprosjekter og gründerbedrifter. Foto: Øyvind Elvsborg
Daniel Kjørberg Siraj i Obos har solgt en rekke selskaper og vil investere i store tomteprosjekter og gründerbedrifter. Foto: Øyvind Elvsborg les mer

Finans

Fikk aksjene gratis – salget priser Finn Eiendom til 1,4 milliarder

Obos fikk Finn-aksjene gratis. Nå bidrar gevinsten på 53 millioner kroner til en «krigskasse» på nesten 1,8 milliarder kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Obos har nylig solgt alle sine aksjer i Finn Eiendom for 53 millioner kroner, viser selskapets resultater. Aksjene var bokført til én krone, så hele summen er profitt.

– Dette var aksjer vi fikk den gangen Finn skulle på luften. De ga alle eiendomsmeglerne aksjer for å legge businessen på Finn, sier konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.

Andelen var på 3,78 prosent og kjøperen er Finn.no. Salget priser Finn Eiendom til 1,4 milliarder kroner. Siraj forteller at han har fått vesentlig lavere bud tidligere, men mener begge parter nå er rimelig fornøyd med prisen.

Finn Eiendom as, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 279,7 290,7 -3,8%
Driftsresultat (ebit) 148,9 139,3 6,9%
Resultat før skatt 154 144,4 6,6%

Tidligere ingen tradisjon

Siraj tok over som konsernsjef i Obos 1. oktober 2015, og året etter solgte han Basale, Obos' selskap for næringseiendomsforvaltning til Newsec. Gevinsten var da på rundt 200 millioner kroner.

– Vi har jo ikke stor tradisjon for å selge ting i Obos, sa Siraj til DN da.

Men siden er det blitt flere salg, ikke minst JM-aksjer, til over én milliard kroner. JM er Nordens største boligbygger og er svensk.

Les også:

Obos tar saftig gevinst i svenske JM

– Vi har solgt en del flere eiendeler de siste årene, så nå har vi en krigskasse på nesten 1,8 milliarder kroner i rene kontanter, samt at vi har frigjort ytterligere lånekapasitet, sier han.

Gigantiske tomte-muligheter

Siraj mener det gjelder å ha tørt krutt tilgjengelig nå, fordi det vil komme muligheter i det norske og svenske tomtemarkedet. Han tror mange svenske aktører vil få problemer, at det åpner muligheter for Obos, og at de norske prisene blir lavere fordi forventningene til prishopp skrus ned.

Mange av mulighetene krever mye kapital.

Finn.no as

  • Finn.no as er Norges største markedsplass for annonser og tjenester for kjøp og salg mellom privatpersoner.
  • Selskapet ble etablert i mars 2000 og eies av Schibsted Media Group (90,01 prosent) og Polaris Media ()9,99 prosent).
  • Selskapet har 400 ansatte og ledes av administrerende direktør Anders Skoe. Styreleder er Terje Seljeseth.
  • Finn Eiendom as er et datterselskap av Finn.no as.
Kilde: Finn.no
Vis mer

– Det er noen transaksjoner på gang som er kjempestore. Folk vil gjerne selge store biffer, sier Siraj, og viser til at mange salg krever investeringer på 0,5 til 1,5 milliarder kroner.

Han viser blant annet til at Aker og Selvaag har gjort store kjøp på Fornebu, og at Bjerke travbane trolig går for «over en milliard kroner».

Vil du vite prisutviklingen for din bolig hvert år frem til og med 2020?

Sjekk hvordan prisen på din bolig vil utvikle seg fremover, dersom prognosene slår til.

Stor digital boligspesial med prognoser, artikler og kommentarer for alle 19 fylker og seks store byer i Norge.

Se DNs boligspesial her

Vis mer

Siraj sier salget av Finn Eiendom også skjer fordi det ikke er strategisk viktig for Obos å eie 3,78 prosent av en eiendomsportal.

– Det kan være vi angrer rent finansielt, men jeg tror vi kan få bedre avkastning på pengene og større nytte for medlemmene, sier han.

Investerer i oppstartsselskaper

Siraj forteller at Obos også har satt av 100 millioner kroner til å investere i oppstartsselskaper som kan bidra til deres virksomhet. De har investert 15 millioner kroner i solcelleselskapet Otovo og også investert i svenske FM Technology, som leverer løsninger for å styre smarte hjem. Dessuten har de brukt «et titalls millioner kroner» på delingsplattformen Nabohjelp, som nå har over 30.000 brukere.

– Vi vil investere i ting vi kan tilføre industriell kompetanse, for at vi skal kunne tilby fremtidens hjem, bedre tjenester eller forbedre byggeprosessen, sier han.

Skal investere

Obos har i tillegg til Basale, Finn Eiendom og JM solgt Obos Forsikring og Gårdsplass, samt en del næringseiendom. Dette har gitt en krigskasse på 1,8 milliarder kroner, noe som slett ikke er vanlig for Obos, forteller Siraj. Pengene skal investeres igjen.

-Det er dårlig forvaltning av penger å ha mye kontanter, for det gir ekstremt dårlig avkastning. Men jeg tror det er lurt nå, så vi kan ta strategiske grep uten å låne for mye, sier han.(Vilkår)

Obos Finn Eiendom Fornebu Aker Daniel Kjørberg Siraj Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.