Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norsk Tillitsmann og en gruppe av usikrede kreditorer ønsker svar på en rekke spørsmål fra John Fredriksen. Foto: Jeff Gilbert
Norsk Tillitsmann og en gruppe av usikrede kreditorer ønsker svar på en rekke spørsmål fra John Fredriksen. Foto: Jeff Gilbert les mer

Oljeservice

Krever Seadrill-svar fra Fredriksen

John Fredriksens Hemen, partneren Centerbridge og investeringsbanken Goldman Sachs må legge alle kortene på bordet i en høring som en gruppe kreditorer har krevd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er en gruppe usikrede Seadrill-kreditorer som nå har gått til konkursdomstolen i Houston der Seadrill 12. september søkte om konkursbeskyttelse. I gruppen er Norsk Tillitsmann sammen med andre tillitsmenn, leverandører og verft, representert. Gruppen krever at John Fredriksens Hemen, Fredriksens partner Centerbridge og investeringsbanken Goldman Sachs skal svare på en rekke detaljerte spørsmål og legge frem dokumenter om prosessen som ledet frem til at Seadrill søkte konkursbeskyttelse. Goldman Sachs er rådgiver for Hemen og Centerbridge.

Seadrill

 • Børsnotert boreentreprenør med en flåte bestående av halvt nedsenkbare og oppjekkbare borerigger, boreskip og tenderrigger. Ble satt under konkursbeskyttelse i USA 12. september.
 • Var verdens største riggselskap målt i markedsverdi før oljepriskollapsen.
 • Kontrolleres av John Fredriksen-systemet.
 • Selskapet har cirka 7000 ansatte fra 25 forskjellige nasjoner og opererer i 15 land på fem kontinenter.
 • Omsatte for 2,8 milliarder dollar i 2016.
Vis mer

Norsk Tillitsmann, som organiserer og representerer obligasjonseiere, ønsker overfor Dagens Næringsliv ikke å kommentere rettsanmodningen som er sendt. Dagens Næringsliv lyktes tirsdag heller ikke å få noen kommentar fra Fredriksen-systemet.

Gruppen hvor Norsk Tillitsmann er medlem, samarbeider med andre grupper av obligasjonseiere som sonderer muligheten for alternative løsninger til refinansiering av Seadrill. Dagens Næringsliv skrev tirsdag at to grupper av obligasjonseiere nå har lagt frem ikke-bindende forslag til alternative refinansieringsløsninger.

Gjeldskrisen i Seadrill

 • Det oljekriserammede riggselskapet Seadrill søkte 12. september om konkursbeskyttelse i Houston. Samtidig la selskapet frem en restruktureringsplan støttet av bankene og 40 prosent av obligasjonseierne. Mandag kom det en ny restruktureringsplan som nå støttes av 70 prosent av obligasjonseierne.
 • Planen innebærer at mer enn 40 banker, som har pant for sine lån, utsetter forfall på totalt 5,7 milliarder dollar. I tillegg konverteres obligasjonsgjeld på 2,3 milliarder dollar, som ikke er sikret, i en mindre eierandel i selskapet.
 • Etter planen skal selskapet nå tilføres 880 millioner dollar i et nytt lån og 200 millioner dollar i egenkapital. Obligasjonseierne får bedre uttelling gjennom den nye løsningen. John Fredriksens eierskap i det nye selskapet vil bli i underkant av 30 prosent, ned fra 36 prosent i den forrige løsningen.
 • Kamp mot obligasjonseiere
 • En obligasjon er et løfte om tilbakebetaling av en gitt sum penger på en bestemt dato. Å utstede obligasjoner er en måte å låne penger på. Obligasjoner er fritt omsettelige i annenhåndsmarkedet, og markedsverdien vil reflektere risikoen for mislighold.
Vis mer

Vil ha alt på bordet

I det 28 sider lange rettsdokumentet listes det opp en rekke detaljerte tema der gruppen ønsker å få svar på spørsmål og tilgang til all dokumentasjon rundt tema.

Blant temaene er:

 • Refinansieringsavtalen
 • Avtalen med bankene
 • Avtaler med tilknyttede selskaper
 • Hemens involvering og John Fredriksens interesser i andre offshoreserviceselskaper
 • Avtalte honorarer
 • Hva som er gjort for å få andre interessenter på banen

Det var 12. september Seadrill søkte om konkursbeskyttelse i en domstol i Houston i Texas. Samtidig la selskapet frem en omfattende refinansieringsplan. Den innebærer at 1,1 milliarder dollar i ny kapital vil bli tilført, delvis gjennom egenkapital og lån. De største bidragsyterne i kapitaltilførselen er John Fredriksens selskap Hemen og det New York-Baserte hedgefondet Centerbridge.

Da planen ble lagt frem var den støttet av 97 prosent av långiverne, men bare 40 prosent av obligasjonseierne. De usikrede kreditorene er tiltenkt vel 14 prosent eierandel i Seadrill i refinansieringsløsningen som nå ligger på bordet.(Vilkår)

SEADRILL MANAGEMENT AS

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Rigg Houston Seadrill John Fredriksen Goldman Sachs Oljeservice
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.