Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
John Fredriksen står sammen med New York-baserte Centerbridge i spissen for refinansieringsforslaget som ligger på bordet for Seadrill. Foto: Ida von Hanno Bast
John Fredriksen står sammen med New York-baserte Centerbridge i spissen for refinansieringsforslaget som ligger på bordet for Seadrill. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Oljeservice

To investorer foreslår ny Seadrill-løsning

To investorgrupper har meldt sin interesse for å komme med en bedre løsning til refinansiering av riggselskapet Seadrill.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det var 12. september det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill søkte konkursbeskyttelse ved en domstol i Houston. I en periode på tre måneder har andre interessenter anledning til å komme med alternative løsninger for selskapet. Det er to grupperinger av obligasjonseiere i Seadrill som nå har signalisert interesse for å komme med alternative løsninger. Det kommer frem i et rettsdokument som er offentliggjort av retten i Houston. Siden 12. september er rundt 80 potensielle investorer kontaktet. 75 av disse har mottatt informasjon om selskapet. Men bare to av disse har lagt såkalte ikke-bindende forslag på bordet, ifølge rettsdokumentene.

DN kjenner ikke detaljene i hva disse to grupperingene mer konkret foreslår.

Gjeldskrisen i Seadrill

 • Det oljekriserammede riggselskapet Seadrill søkte 12. september om konkursbeskyttelse i Houston. Samtidig la selskapet frem en restruktureringsplan støttet av bankene og 40 prosent av obligasjonseierne. Mandag kom det en ny restruktureringsplan som nå støttes av 70 prosent av obligasjonseierne.
 • Planen innebærer at mer enn 40 banker, som har pant for sine lån, utsetter forfall på totalt 5,7 milliarder dollar. I tillegg konverteres obligasjonsgjeld på 2,3 milliarder dollar, som ikke er sikret, i en mindre eierandel i selskapet.
 • Etter planen skal selskapet nå tilføres 880 millioner dollar i et nytt lån og 200 millioner dollar i egenkapital. Obligasjonseierne får bedre uttelling gjennom den nye løsningen. John Fredriksens eierskap i det nye selskapet vil bli i underkant av 30 prosent, ned fra 36 prosent i den forrige løsningen.
 • Kamp mot obligasjonseiere
 • En obligasjon er et løfte om tilbakebetaling av en gitt sum penger på en bestemt dato. Å utstede obligasjoner er en måte å låne penger på. Obligasjoner er fritt omsettelige i annenhåndsmarkedet, og markedsverdien vil reflektere risikoen for mislighold.
Vis mer

Misfornøyde

Seadrills opprinnelige plan innebærer at 1,1 milliarder dollar i ny kapital vil bli tilført, delvis gjennom egenkapital og lån. Da planen ble lagt frem var den støttet av 97 prosent av långiverne, men bare 40 prosent av obligasjonseierne. De usikrede kreditorene er tiltenkt vel 14 prosent eierandel i Seadrill i refinansieringsløsningen som nå ligger på bordet. Flere grupperinger av obligasjonseiere som ikke deltar i den opprinnelige refinansieringsløsningen, har vært misfornøyde med løsningen som ligger på bordet.

Seadrill

 • Børsnotert boreentreprenør med en flåte bestående av halvt nedsenkbare og oppjekkbare borerigger, boreskip og tenderrigger. Ble satt under konkursbeskyttelse i USA 12. september i fjor. Er nå ute av den såkalte chapter 11-prosessen.
 • Var verdens største riggselskap målt i markedsverdi før oljepriskollapsen.
 • Kontrolleres av John Fredriksen-systemet.
 • Har cirka 7000 ansatte fra 25 forskjellige nasjoner og opererer i 15 land på fem kontinenter.
Vis mer

Fest for rådgivere

Av rettsdokumentene fra Houston kommer det også frem at stadig nye grupper av rådgivere, både finansielle og juridiske, engasjeres for å bistå aktører i dramaet rundt Seadrill. I Norge er blant annet Fearnleys, Thommesen, Selmer og BA-HR engasjert av ulike aktører.

– Vi skal være den norske advokaten til den usikrede kreditorkomiteen. Vi skal bistå komiteen på forhold som reguleres av norsk rett, sier partner Tor Herdlevær i Selmer.

Sentralt plasserte kilder har overfor Dagens Næringsliv opplyst at arbeidet med restruktureringen som nå ligger på bordet har kostet 1,3 milliarder kroner – mer enn hele Seadrill var verdsatt til på Oslo Børs da selskapet søkte konkursbeskyttelse. Seadrill hadde samlede forpliktelser på rundt 20 milliarder dollar da selskapet søkte konkursbeskyttelse. Samlet kan rettsprosessen komme til å koste over to milliarder kroner.(Vilkår)

SEADRILL MANAGEMENT AS

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

John Fredriksen Seadrill Houston Riggselskaper Oljeservice
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.