Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Dansker vil utvikle en ny måte å lagre fornybar energi. Foto: Patrick Pleul/AFP/NTB Scanpix
Dansker vil utvikle en ny måte å lagre fornybar energi. Foto: Patrick Pleul/AFP/NTB Scanpix les mer

Energi

Dansker vil lage «svinghjul» til lagring av fornybar energi

Vil snu opp ned på bruken av slik energi.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En av tidenes største utfordringer – hvordan man lagrer energien fra vindmøller og solceller – skal løses med unik dansk teknologi, skriver danske Energiwatch.

De siste årene har investorene verden rundt stått i kø for å satse penger i ulike batteriløsninger, men nå har danske forskere og høyteknologiske selskaper planen klar for å utvikle svinghjul til lagring av overskuddsproduksjon av energi fra vindmølleparker og solcelleanlegg.

Planen er å utvikle en prototyp på en helt ny energilagringsmekanisme i løpet av de neste fire årene. Ved hjelp av nano-magneter kan energien fra vindmøller og solceller ifølge Energiwatch lagres mekanisk – som bevegelsesenergi (kinetisk energi) i svinghjul – slik at det er energi tilgjengelig også når solen ikke skinner eller det ikke blåses.

– Kan få høy effektivitetsgrad

Prinsippet bak et svinghjul er at en tung sylinder holdes svevende i beholdere med vakuum ved hjelp av et magnetfelt. Ved å tilføre kraft for eksempel fra en vindmølle dyttes svinghjulet i gang. Så lenge hjulet roterer holder det på den energien som først satte det i gang. Bevegelsesenergien kan deretter omsettes til for eksempel elektrisk energi når det er bruk for det, og på den måten lagre energi.

– Det er litt samme konsept som når man demmer opp sjøer og deretter utvinner energien ved å lede vannet ut igjen. Vi bruker bare svinghjul der vi tror benyttelse av nye materialer og mer intelligente løsninger til og med kan få en svært høy effektivitetsgrad der vi kan lagre energi i opptil 24 timer, sier Mogens Christensen, lektor på Institutt for Kjemi og iNano på Aarhus Universitet.

Det er den lange lagringstiden som er noe av det mest banebrytende med de danske planene. Teknikken med å lagre energi i svevende svinghjul – Flywheel Energy Storage (FES) – har vært kjent i mange år, og benyttes blant annet til å utjevne svingningene i New Yorks strømforsyning, skriver Energiwatch.(Vilkår)

Fornybar energi Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.