Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

En DN-leser er blitt omdirigert fra nettsiden og servert ondsinnet programvare. Skjermdump: DN
En DN-leser er blitt omdirigert fra nettsiden og servert ondsinnet programvare. Skjermdump: DN les mer

Teknologi

DN også utsatt for falsk sikkerhetsprogramvare

Nasjonal sikkerhetsmyndighet varsler om angrep mot DN-leser. Det er trolig samme problem som har rammet VG. – Ikke betal og ikke installer, det er falske sider, sier it-sjef for DN, Svenn Larsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i dag varslet DN om at en leser er blitt omdirigert fra nettsiden og servert ondsinnet programvare.

– Vi er interessert i eventuelle likheter i denne saken og den vg.no har rapportert om på sin nettside, heter det i en epost fra NorCERT Operasjonssenter, som er en del av NSM.

DN antar at hendelsen er knyttet til en annonse og saken undersøkes nå av it-ansatte og et eksternt sikkerhetsselskap.

Falsk advarsel

VG skrev torsdag at flere lesere de siste dagene har fått falske virusadvarsler når de sjekket avisens nettsider med mobil. Lesere har fått beskjed om at de er infisert med virus, og må laste ned programvare for å fjerne trusselen. For dette kreves det 200 kroner.

– Vi har foreløpig fått melding om ett tilfelle fra NSM, og ikke sett dette selv, men vi går ut ifra at det er samme fenomen som har rammet VG de siste dagene, sier Svenn Larsen, it-sjef i NHST, morselskapet til Dagens Næringsliv.

Eposten NSM har sendt DN viser at det er en bruker med mobiltelefon som er blitt angrepet. Også hos VG er det mobilbrukere som er blitt rammet.

– Ikke betal og ikke installer programvaren, men rapporter det til oss. Dette er falske sider, sier Larsen.

Larsen ber lesere som eventuelt opplever noe lignende å varsle på epostadressen:

varsling@dn.no
Legg gjerne ved et skjermbilde og en beskrivelse av hendelsen.

Digital valuta

NSM opplyser i sin epost til DN at brukeren som ble sendt til nettsiden med ondsinnet programvare også ble utsatt for Coinhive. Coinhive er et system som tar i bruk datakraft fra folk som besøker nettsider der systemet er installert. Målet er å drive utvinning av den digitale valutaen Monero, et alternativ til bitcoin. Dette krever mye datakraft. I seg selv er ikke dette skadelig, men det kan gjøre maskinen til den besøkende treg, og tømme batteriet for strøm raskt.

VG skriver fredag at de mener å ha identifisert en annonsør som skal ha spredt den ondsinnede programvaren. (Vilkår)

Datakriminalitet Nasjonal sikkerhetsmyndighet NSM NHST VG Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.