Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Hittil i år har det blitt hentet inn 2,6 milliarder dollar, tilsvarende like over 20 milliarder kroner, gjennom digitale myntemisjoner. Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Hittil i år har det blitt hentet inn 2,6 milliarder dollar, tilsvarende like over 20 milliarder kroner, gjennom digitale myntemisjoner. Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg les mer

Teknologi

Kryptoselskap henter 1,2 milliarder kroner

Ventureselskapet Blockchain Capital henter 1,2 milliarder kroner til to fond som skal investere i selskaper som fokuserer på blockchainteknologi.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Blockchain Capital var et av de første ventureselskapene, det vil si selskap som tar mer risiko enn de fleste andre, som spesialiserte seg på bitcoin og andre digitale valutaer.

Nå vil selskapet hente 150 millioner dollar, rundt 1,2 milliarder kroner, til to av sine fond for å investere i selskaper og fremadstormende kryptovalutaer.

Det skriver CNBC.

Har hentet penger før

Ifølge dokumenter fra det amerikanske kredittilsynet skal det San Francisco-baserte selskapet hente inn 75 millioner dollar til hvert av de to fondene. Det ene fondet, Blockchain Capital IV, har tidligere hentet inn 60 millioner dollar, mens det andre, Blockchain Capital Parallel Fund IV, har hentet 25 millioner dollar fra før.

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

Selskapet ble startet så sent som i 2013 og har investert i 42 selskaper, i tillegg til at det har eierandeler i den digitale valutabørsen Coinbase og bitcoinlommebøkene Xapo og Abra.

Blockchain Capital har som hovedregel å investere i både nye og veletablerte digitale valutaer, og selskaper som tar i bruk blockchainteknologi.

Kaller myntemisjoner svindel

Hittil i år har det vært en vanvittig oppgang i antall digitale myntemisjoner, såkalte ICOs (initial coin offering). Det innebærer at oppstartsselskaper oppretter egne valutaer og foretar digitale myntemisjoner der de henter inn kapital og utsteder egne myntenheter. Ikke ulikt en børsnotering.

Ifølge CNBC har det blitt hentet inn 2,6 milliarder dollar, tilsvarende like over 20 milliarder kroner, gjennom digitale myntemisjoner så langt i år.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Tidligere denne måneden kalte Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales digitale myntemisjoner for regelrett svindel og at folk burde passe seg for å bli med i disse. Samtidig sa han at selve blockchainteknologien er veldig interessant.

Bitcoin verd 730 mrd.

Interessen for bitcoin fortsetter også å øke. Forrige onsdag rykket bitcoinkursen til og passerte milepælen på 5000 dollar per bitcoin. Oppgangen fortsatte videre utover torsdagen og fredagen der kursen var oppunder 6000 dollar, men siden har den holdt seg stabil på rundt 5600 dollar.

Vill oppgang for bitcoin – nesten 20 prosent høyere på én dag

Markedsverdien på antall bitcoin som nå er i omløp er 92 milliarder dollar, rundt 730 milliarder kroner, ifølge Coinmarketcap. Markedsverdien på alle digitale valutaer i omløp er 168 milliarder dollar.

Nordmannen David Sønstebø står bak den digitale valutaen IOTA som er verdens 11. største kryptovaluta med en markedsverdi på 1,3 milliarder dollar.(Vilkår)

Blockchain Capital Kryptovaluta Bitcoin USA Digital valuta Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.