Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Et illustrasjonsbilde av en bitcoin. Nå skal den amerikanske investoren Mike Novogratz hive seg over valutaen. Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB Scanpix
Et illustrasjonsbilde av en bitcoin. Nå skal den amerikanske investoren Mike Novogratz hive seg over valutaen. Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Investor om bitcoin: – Den største boblen i våre levetider

Den amerikanske investoren Mike Novogratz er ikke i tvil om at bitcoin-kursen kommer til å kollapse. Likevel har han planer om å investere flere hundre millioner dollar i kryptovalutaen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Investoren Mike Novogratz solgte seg ut av hedgefondet Fortress for 255 millioner dollar i 2015. Da hadde han opplevd flere år med underskudd, og han har siden vært i det Bloomberg kaller frivillig eksil fra Wall Street. Nå er han ifølge byrået tilbake, og med seg har han planer om å investere stort i kryptovalutaen bitcoin.

Novogratz skal starte et nytt hedgefond med 500 millioner dollar for å investere i blant annet kryptovaluta, ifølge en kilde Bloomberg har snakket med. Galaxy Digital Assets Fund, som det skal hete, vil dermed være det største hedgefondet i verden som investerer i bitcoin.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

I et intervju med Bloomberg ville Novogratz ikke uttale seg om noen slike planer, men han fortalte om potensialet for gevinst med trading av digital valuta.

– Dette kommer til å bli den største boblen i våre levetider. Prisene kommer til å komme langt foran der de burde være. Du kan tjene en hel del penger på veien opp, og det planlegger vi, sier han.

Svingninger i kursen

September har vært et godt eksempel på bitcoin-svingninger. I starten av måneden var kursen like under 5000 amerikanske dollar. Deretter falt den 30 prosent på to uker, etter at kinesiske myndigheter varslet planer om å slå ned på handelen av bitcoin, mens den amerikanske finanstoppen Jamie Dimon kalte bitcoin for svindel.

Novogratz har planer om å benytte seg av ustabiliteten.

– Jeg solgte da kursen var ved 5000 eller 4980 dollar. Så, tre uker senere, prøver jeg å kjøpe like over 3000. Hvis du er god på det og du er en trading junkie, så er det mye moro, sier han til Bloomberg.

Novogratz startet handel med bitcoin i 2015, og forteller at han tjente 250 millioner dollar på salg av bitcoin og ethereum, en annen digital valuta, tidligere i år. I dag har han ukentlige møter hvor han snakker med opptil 90 mennesker om kryptovalutaer på sitt Manhattan-kontor.

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

Novogratz sammenligner bitcoin med det ville vesten, og sier at det er behov for mer regulering fra myndighetene. Frem til det kommer vil man kunne tjene godt på raske handler, tror han.

Blir sannsynligvis splittet

Tidligere i september kom nyheten om at bitcoin sannsynligvis blir splittet igjen i november. Sist gang det skjedde, steg verdien på en bitcoin fra 2735 dollar til 4950 dollar på kun én måned.

Det siste året har interessen for digitale valutaer vokst kraftig. Den samlede markedsverdien til alle kryptovalutaer i omløp er nå 125 milliarder dollar. Bitcoin utgjør nær halvparten.

Den økende interessen har skapt store kapasitetsutfordringer. Bitcoin-miljøet har lenge vært uenige om hvordan de skal kunne håndtere flere transaksjoner, men i sommer ble partene enige om en løsning kalt «SegWit2x» eller «New York-avtalen». Det er en komplisert programmeringskode som innebærer to oppgraderinger av bitcoin.

Fase to av oppgraderingen skal implementeres i november, og innebærer en dobling på størrelse av blokkene i bitcoin. Flere er kritiske til oppgraderingen, og det er derfor ventet at bitcoin nok en gang vil splitte seg. (Vilkår)

Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.