Mandag kuttet kredittvurderingsbyrået Moody’s kredittvurderingen på Statoils senior usikrede obligasjonslån fra Aa2 til Aa3, på grunn av av fortsatt press på inntjeningen og kontantstrømmen som følge av den lave oljeprisen.

– Vår beslutning om å nedgradere Statoil er primært drevet av forventninger om at oljeprisen vil holde seg lav lenge, skriver kredittanalytiker Elena Nadtotchi i Moody’s i meldingen.

Statoil-analytiker Kjetil Bakken i Carnegie sier at nedgraderingene er en konsekvens av at Statoils netto gjeldsgrad er i ferd med å overstige maksgrensen på 30 prosent, som Statoil selv har satt.

Hvis kredittvurderingen kuttes ytterligere, kan det føre til at det blir dyrere for Statoil å låne penger, noe som er en naturlig del av driften.

Bakken tror gjeldsgraden vil overstige 30 prosent en gang i løpet av inneværende år hvis ikke oljeprisene kommer noe opp, men understreker at det egentlig ikke er noe problem for Statoil. Samtidig er han tydelig på at gjeldsgraden vil falle og stabilisere seg hvis oljeprisen stiger fra dagens nivåer, slik mange tror.

Nedgradering var ventet

Bakken mener Moody’s-nedgraderingen uansett er udramatisk, noe som var gjenspeilet i Statoil-aksjen mandag, som ikke endret på seg nevneverdig etter Moody’s-meldingen kom.

– Standard & Poor’s har jo allerede gjort en tilsvarende nedjustering, så at Moody’s gjør det nå var ikke uventet, sier Bakken.

Han referer til at Standard & Poor’s kuttet Statoil-vurderingen fra AA- til A+ for om lag en måneds tid siden. Bakken fremhever at kredittbyråene typisk gjør slike justeringer etter at markedet har gjort justeringen allerede gjennom prisingen av selskapenes obligasjonslån, noe han tror også er tilfellet her.

– Det som potensielt kan være av størst betydning, er at enkelte obligasjonsinvestorer bruker kredittvurderingene til å kategorisere verdipapirene de skal investere i og at enkelte har krav om at de kun skal investere i såkalte «investment grade»-lån. Statoil tåler imidlertid minst én nedgradering til før selskapet ikke lenger vurderes som «investment grade», sier Bakken.

Liten fare for ytterligere kutt

Analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier er stort sett enig med Bakken.

– Nedgraderingen var ventet, og indikert av Moodys tidligere i år, sier Olaisen.

ABG-analytikeren sier også at kuttet ikke har noe særlig å si for Statoil.

– Det er fortsatt en solid kredittvurdering og over Statoils mål om A-vurdering, sier han.

Olaisen vektlegger at Moody’s oppgir at utsiktene for Statoil er «stabile», noe ifølge ham betyr at det ikke er noe fare for ytterligere nedgradering på kort sikt.

– Men hvis oljeprisen holder seg her, så vil jeg tro at det kan komme ytterligere negraderinger på litt lengre sikt, tilføyer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Colombia-frist ryker – USA kjemper for avtale

Nye prognoser fra meglerhus: Dette vil ferievalutaene koste i sommer

Kathrine Fredriksen foreslås som nytt styremedlem i Norwegian Property

Har du fått med deg denne?

Trump-supportere i sammenstøt med politiet
Det oppsto voldelige sammenstøt mellom Trump-supportere og politiet under et valgkamparrangement i Salt Lake City.
00:45
Publisert: