Fredag kveld norsk tid møter klima- og miljøminister Tine Sundtoft sin brasilianske kollega Izabella Texeira i forbindelse med de internasjonale klimaforhandlingene.

På møtet vil Sundtoft fortelle at Norge betaler 900 millioner kroner for Brasils vern av regnskog for skogåret 2013, som gikk fra august 2012 til juli 2013. Men deler av utbetalingen må utsettes til etter årsskiftet.

– Vi betaler et relativt stort beløp nå, 720 millioner kroner. Resten betales ut neste år, sier Sundtoft.

Slår kraftig ut

Dermed spiser årets utbetaling av neste års skogpenger. Det er den svake kronekursen som nå rammer den norske klima- og skogsatsingen. Avtalen med Brasil er nemlig i dollar.

– Når kronekursen er slik, slår det ganske kraftig ut i utbetalingene, sier Sundtoft.

Konsekvensen er at det blir mindre penger til skogvern.

– Vi bruker ikke totalt sett mer enn det vi har fått av Stortinget. Statsbudsjettet bevilges fortsatt i norske kroner. Noe må derfor forskyves, sier Sundtoft.

Nest lavest siden 1988

Utbetalingen er noe lavere enn de har vært de siste årene. Ikke bare blir beløpet i dollar mindre på grunn av lavere kronekurs. Beløpet i kroner er 100 millioner lavere enn det har vært de tre siste årene. Årsaken er at avskogingen i Brasil gikk opp i skogåret 2013. Økningen var på hele 29 prosent.

– Det var likevel det året med nest lavest avskoging siden 1988, sier Sundtoft.

Hun er glad for at foreløpige tall for skogåret 2014 igjen viser at avskogingen er redusert. Reduksjonen var på 18 prosent sammenlignet med 2013.

– Brasil ligger godt an til å nå målet om å redusere avskogingen med 80 prosent innen 2020, sier Sundtoft.

- Forunderlig

Nils Hermann Ranum i den frivillige organisasjonen Regnskogfondet gleder seg over at avskogingen i Brasil igjen går ned.

– Men det er på ingen måte slik at kampen om Amazonas i Brasil er vunnet. Presset fra de store landbruksinteressene har vært der i flere år. Det er nesten forunderlig at Brasil har klart å få ned avskogingen, sier han.

Med den nye utbetalingen på 900 millioner kroner har Norge sendt totalt 5,45 milliarder kroner til Brasil som betaling for redusert avskoging. Avtalen med Brasil er at Norge skal bidra med inntil en milliard dollar til og med 2015. Sundtoft har ikke svar på hva slags samarbeid Norge skal ha med Brasil etter 2015.

– Nå gjennomfører vi avtalen vi har med Brasil. Vi er ikke i mål med den enda, svarer Sundtoft.

Den blå regjeringen har sagt at den skal fortsette med minst tre milliarder kroner årlig til klima- og skogprosjektet frem til 2020.

– Vi er i ferd med å inngå avtaler med andre land også, så får vi se hvordan vi fordeler dette fremover, sier Sundtoft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.