En spontanspørretime på Stortinget varer omtrent like lenge som to episoder av NRKs spenningsserie «Mammon». Men i «Mammon på ekte» blir langt færre drept.

«Mammon» skal være inspirert av norsk politikk, og serieskaperne har prøvd å gjøre den så realistisk som mulig.

– Norge kan bedre enn dette, sa Arbeiderparti-nestleder Hadia Tajik.

Spørsmålet handlet om arbeidsledighet. Og det mest interessante var at selv Ap-folk er gått lei av å si at regjeringen gjør «for lite for sent».

– Norge kan bedre enn i dag, sa Tajik like etterpå.

Noen hadde tydeligvis øvd inn en ny replikk. Hadde det vært «Mammon», ville hun lagt inn «faen meg» også.

Næringsminister Monica Mæland svarte ved blant annet å vise til tiltakspakken på fire milliarder kroner. For Aps næringspolitiske talskvinne Else-May Botten var ikke det godt nok for folk «der ute».

– Når vil de oppleve at statsråden gjør grep? sa Botten.

For Botten er «grep» bedre enn fire milliarder kroner. Uvisst av hvilken grunn.

Det var allerede gått 17 minutter ut i «Mammon på ekte», og ingen hadde hatt sex. I stedet kom et spørsmål fra Kristelig Folkepartis Olaug Bollestad.

Bollestad tok opp situasjonen for kvinner i Forsvaret og historien om de kvinnelige soldatene som ble tvunget til nakenbading på øvelse.

– Ingen skal måtte bade naken mot sin vilje, svarte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

SVs Snorre Valen lurte på hvorfor det ikke innføres en egen regel mot nakenbade-beordring.

– Man skal bruke skjønn, svarte Søreide.

Som dermed ga et sjeldent godt eksempel på hvorfor det er så viktig å bevare kj-lyden i det norske språk. Ellers ville forvirringen blitt total.

Etter Bollestad kom Pollestad. Det hørtes mer ut som et André Bjerke-dikt enn en spenningsserie, så det er ikke rart at Bollestad og Pollestad er utelatt fra «Mammon». Senterpartiets Geir Pollestad ville tilbake til Mælands fire tiltaksmilliarder. Er det virkelig fire?

– Tiltakspakken er på om lag fire milliarder kroner, svarte Mæland.

Det var noe urovekkende i dette «om lag». Flere boret videre.

– Det er ikke noen tvil om at en tiltakspakke på fire milliarder var det regjeringen ønsket å få vedtatt i Stortinget, svarte Mæland.

Med «ønsket» ble det hele enda litt verre. Mæland forklarte at så kom tilleggsnummeret med flyktningutgiftene. Og deretter kom forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Store deler av tiltakspakken står fast, sa Mæland.

Heldigvis hadde hun noen å ty til. Flyktningene.

– Det er også slik at vi får flere ansatte, flere i arbeid, som en følge av asylanttilstrømmingen, sa hun.

Konkret nevnte hun en fabrikk på Sørlandet som nå snekrer senger til asylmottak. I «Mammon» er kunnskap den nye oljen. I «Mammon på ekte» skal Norge etter oljen leve av asyl­søkere.

– Jeg synes det er veldig kreativt å kalle sånt som tilskudd til Steinerskolens musikklinje, dyrepoliti i Stavanger og internasjonale sykkelritt i Norge for aktive arbeidsmarkedstiltak, sa Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen.

Internasjonale sykkelritt som tiltak mot oljekrisen? Det ville aldri kommet med i «Mammon».

Folk ville tro at alt bare var tull.

 

LES OGSÅ OM:

Eva Grinde feilkobler dnPlus  

Se – hun snakker dnPlus

Hr-fellene dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.