Fra toppen av Løvebakken, på vei inn til Stortinget, kunne finansminister Siv Jensen se ned mot restauranten Jensens Bøfhus i Stortingsgaten. Der serveres det danske bøffer. Jensen var på vei til spontanspørretimen for å servere noe annet.

– Et sånt spill tar ikke pensjonistene på alvor, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han var opprørt. Arbeids­minister Robert Eriksson – fra Fremskrittspartiet – har forhandlet frem et trygde­oppgjør som gir pensjonistene nedgang i kjøpekraften. Samtidig har Frps stortingsgruppe – med Erikssons velsignelse – bestemt seg for å overby sin egen statsråd i Stortinget.

Notatet om det hele lekket ut til Aftenposten. Vedum ville vite om Frp-leder Jensen var kjent med pensjonsmanøveren.

Jensen foretrakk å snakke om noe annet, nemlig at regjeringen har tatt initiativ til å diskutere hva man skal gjøre hvis moderate lønnsoppgjør fører til at pensjonistenes kjøpekraft svekkes i flere år.

– Jeg mener det er et godt initiativ, sa Jensen.

Men Vedum lurte ikke på om regjeringen hadde tatt et fint initiativ. Han lurte på om Jensen hadde visst hva slags politisk lirumlarum stortingsgruppen hennes puslet med.

– Så ber representanten meg referere fra interne drøftelser i Frps stortingsgruppe. Det har jeg ikke tenkt å begynne med, sa Jensen.

Vedum forsøkte igjen.

– Det er et enkelt spørsmål: Kjente statsråden til det eller kjente hun ikke til det? spurte Vedum.

– Jeg er svært godt fornøyd med at denne regjeringen har tatt et initiativ for å gjennomgå prinsippene for pensjonsopp­gjøret, «svarte» Jensen.

Den som bestiller en biff på Jensens Bøfhus, blir sannsynligvis servert en biff. Den som bestiller et svar på Jensens Bløffhus, blir servert et initiativ.

– Frp har et ekte engasjement knyttet til landets pensjonister, sa Jensen.

Engasjementet er så superekte at partiet til og med er både for og imot trygdeoppgjøret samtidig.

Flere prøvde. Men å forsøke å få et konkret svar fra Jensen, var som å jakte på den siste grønne erten på tallerkenen.

Venstres Sveinung Rotevatn lurte på hvordan Frps forslag om økt pensjon skal dekkes inn. Og dessuten:

– Vil finansministeren tilrå at Stortinget følger forslaget fra regjeringen eller følger forslaget fra Frps stortingsgruppe? spurte han.

Det var to konkrete spørsmål. Men hvordan kunne Rotevatn forvente at finansminister Jensen skulle bry seg med å finne penger til å betale for et forslag det ikke er meningen at skal få flertall? For som det heter i det interne Frp-notatet: «Sannsynligheten for at dette forslaget blir nedstemt, er relativt stor.» Og da er det jo helt gratis!

– Jeg mener det er bra at Frp har et ærlig og ekte engasjement, svarte Jensen.

Og ekstra flott er det at partiet kan være både ærlig og ekte samtidig. For mens Frp i regjering er ærlig, er Frp på Stortinget ekte. Eller i det minste «ekteish».

– Frp taler med to tunger, sa Arbeiderpartiets Truls Wickholm.

– Jeg oppfatter ikke at Frp taler med to tunger, svarte Jensen.

Nei, hvordan skulle hun klare å oppfatte det? De snakker jo i munnen på hverandre.

Les hele avisen
 

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.