Nytt liv i Tyskland. Doran Eisenberg (fra venstre), Tal Alon, Nir Ivenizki og Yaron Valler har vidt forskjellige interesser og bakgrunn, men de er alle en del av samme trend: unge israelere som flytter til Berlin.

Unge jøder flytter til byen som ville utrydde dem

Tekst
Foto
Berlin

I Berlin ble jødeutslettelsen planlagt til minste detalj. 80 år senere flytter unge israelere tilbake for å spille techno og nyte byens toleranse.

Minnene om holocaust er overalt. Berlin trykker dem på deg, på minneplater, skilt, snublesteiner og monumenter. I begynnelsen virket de veldig dominerende, husker Tal Alon.

– Det tyske språket hørtes dessuten nazistisk ut. Togene så nazistiske ut. Tanken som for gjennom meg hver gang jeg så en gammel dame: Hva gjorde du på 1940-tallet?

Det er åtte år siden den israelske journalisten brøt opp fra Tel Aviv med mann og små barn. Mannen, en tysk kunstner som vokste opp i Israel, ville til kunstnermekkaet Berlin. Alon hadde aldri bodd noe annet sted enn i Tel Aviv, men bar på et vanlig ønske blant unge israelere: å bo i et annet land en stund.

– Vi vet at den israelske hverdagen ikke er normal. Tanken var å reise ut i to, tre eller fire år. Guttene våre var to og seks. Det var en fin periode for et eventyr.

Merket. Fra 1941 tvang nazistene jøder i Tyskland til å bære en gul davidsstjerne synlig på venstre jakkeslag. Forordningen gjaldt alle over seks år.