Omstridt. Det vakte oppsikt da Christine Meyer ble utnevnt som direktør for SSB i 2015. Hun er den første kvinnelige toppsjefen for byrået, og i motsetning til de fleste SSB-sjefene, er Meyer utdannet siviløkonom og ikke sosialøkonom.

– Det oppfattes ikke som en like tung utdannelse

Tekst
Foto
Oslo

Siden krigen har sosialøkonomene i SSB nytt makt og innflytelse i norsk politikk. Ikke rart det blir rabalder når en nyansatt siviløkonom begynner å omorganisere.

– Det gjør vondt.

Det er tirsdag denne uken, og Roger Hammersland (56) står på avsatsen mellom første og andre etasje i Statistisk sentralbyrå (SSB). Her holder landets mest omtalte forskningsavdeling til.

For ti år siden sa Hammersland opp jobben i Norges Bank, gikk ned 150.000 kroner i lønn og begynte i byrået. Han ville jobbe i det han anså som det beste makromiljøet i Norge.

– Takken jeg nå får, er at jeg blir kastet ut av forskningsavdelingen, sier Hammersland.

Han er ikke alene om det, noe som er behørig omtalt. Etter at det i forrige uke ble kjent hvilke 25 SSB-forskere som skal overføres til statistikkavdelingen, har presseoppslagene vært så mange at man skulle tro de hadde sminket rapportene med Therese Johaugs leppekrem. Hva er det som skjer i Statistisk sentralbyrå?