Slik fikk han de rikes hytter godkjent på Tjøme

Tekst
Foto
Tjøme/Nøtterøy/Tønsberg/Oslo

Suksess. Rune Breili, sivilarkitekt og faglig leder i Breili & Partnere MNAL, har i løpet av ti år blitt en av de mest brukte arkitektene for pengesterke hytteeiere på ferieøyene Tjøme og Hvasser i Vestfold. I sommer har det stormet rundt ham og firmaet.

Når de rike og velstående vil bygge hyttepalasser i den vesle Vestfold-bygda Tjøme, er det arkitekt Rune Breili de ringer. Men nå har en korrupsjonsgranskning kastet skygge over sommeridyllen.

Folk stimler inn i bystyresalen i vesle Tjøme kommune. Noen av de lokale fruene har tatt på seg hatt og pyntet seg for anledningen. Lokalpolitikerne veksler bekymrede blikk. Det er onsdag forrige uke og bare noen minutter til sannhetens øyeblikk. Granskingen av Tjøme kommune skal presenteres for innbyggerne.

Det er nesten fullt da arkitekt Rune Breili skrider inn i rommet. Arkitektkontoret er i sentrum for granskingen. De ansatte følger tett bak, i cardigans og sjal av kasjmir i ulike toner av grått og svart. Sjefen selv bærer hvit skjorte og mansjettknapper.

Det er dørgende stille idet ordfører Bente K. Bjerke forsiktig dunker klubben i bordet. Første taler er kommunens advokat, Tor Erik Heggøy.

– Bare for å gjøre det klart: Dette er ingen generell revisjon av byggesaker i Tjøme kommune, sier han.

– Det er en undersøkelse av om det er korrupte tilstander i byggesaksavdelingen, om saksbehandlere der har vært inhabile og om arkitektfirmaet Breili & Partnere har fått særfordeler.