Alt er data. Charlie Miller er kjent som verdens fremste bilhacker. Han har avdekket store sikkerhetshull i moderne bilers datasystemer. – Da jeg var ung, var biler bare biler. Nå er alt datamaskiner, sier han.  

Bilhackeren

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Biler er blitt datamaskiner. Over nett kan andre enn bilføreren ta kontroll over bremser og ratt. Hackeren Charlie Miller oppdaget at en million biler kunne hackes samtidig.

– Jeg var helt på grensen til total panikk bare av tanken: Å miste kontroll over kjøretøyet og bli lammet på motorveien, sier Andy Greenberg til DN.

Han kjørte en Jeep Cherokee på motorveien i St. Louis i 110 kilometer i timen. Først begynte radioen uventet å spille på høyeste volum. Så begynte vindusviskerne å sprette frem og tilbake ukontrollert. Da han til slutt også mistet kontroll over rattet, begynte han å frykte for livet.

– Jeg så biler i bakspeilet på motorveien, inkludert en stor 18-hjuling. Der var jeg, stuck i trafikken på motorveien og kunne ikke gjøre noe som helst. Som en hjort i ferd med å bli påkjørt.

Noen kilometer unna sto hackeren Charlie Miller, som hadde tatt fullstendig kontroll over bilen hans.

En test