Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Selger husmannskost for 100.000 kroner per dag

Tekst
Foto
Sandnes

Glem Michelin-stjerner og feinschmecker-restauranter. Det er Lura Turistheim som tjener penger.

En Jaguar XKJ cabriolet står parkert i en grøft i Sandnes med to digre porsjoner kjøttkaker i brun saus på panseret.

Wenche Håkull (65) er ute for å hente takeaway.

– Kjøttkakene er favoritten. Det er et eller annet med dem jeg ikke kan forklare, sier hun før hun tar tak i varmeposene, setter seg inn og kjører avgårde.

Signaturrett. Wenche Håkull (65) er ofte innom, gjerne et par ganger i uken. – Kjøttkakene er favoritten, sier hun og tar med seg to porsjoner hjem.

Signaturrett. Wenche Håkull (65) er ofte innom, gjerne et par ganger i uken. – Kjøttkakene er favoritten, sier hun og tar med seg to porsjoner hjem.

Husmannskostrestauranten i en slitt sekstitallsbygning langs en hovedvei uti ingenting er kanskje landets mest profitable restaurant. Den tjener en krone for hver sjette krone som kommer inn.

Lura Turistheim er et sted der Eyvind Hellstrøm lanserer kokebøker og stjernekokkene sniker seg inn for å spise tradisjonsmat.

Aksjemegleren overtok

Tidlig på femtitallet, lenge før oljealderen, mens Forus var en gjenglemt tysk flyplass og Sandnes en sykkelby, begynte et lokalt ektepar ved navn Anfinnsen å leie ut rom til arbeidere som jobbet på asfaltverket like ved på Lura.

Utvider. Lura Turistheim åpnet i dette bygget, på femtitallet. I dag finnes en søsterrestaurant på Sola, og nye spisesteder planlegges.

Utvider. Lura Turistheim åpnet i dette bygget, på femtitallet. I dag finnes en søsterrestaurant på Sola, og nye spisesteder planlegges.

Fru Anfinnsens husmannskost ble etterhvert så populær at ekteparet tidlig på sekstitallet bygget et to­etasjes kombinert restaurant- og overnattingslokale­ i funkisstil ved veikanten. Sønnen deres drev stedet på eksakt samme vis, med de samme oppskriftene helt til 2010. Da ga han seg, og overlot like godt styringen til aksjemegleren sin.

Mange ansatte, hvorav mange hadde jobbet flere tiår under Anfinnsen, var skeptiske.

– Jeg holdt nesten på å gi meg. Jeg tenkte: «Sivil­økonom? Ja ja», sier Siv Rovik (50) idet hun heller saus og poteter i rask takt i serveringen, foran en voksende kø av lunsjgjester.

– Men han har ikke rørt konseptet overhodet. Dette er fortsatt ingen fancy plass, sier hun med anerkjennelse.

Hun startet i oppvasken som 14-åring. Nå er hun daglig leder og veteran på huset.

– Jeg har vokst opp her. Jeg tenkte en gang jeg skulle bli sykepleier. Det ble ikke sånn. Men ingen skal kunne ta meg i smaken på Lura-maten.

Lønnsomt. Lura Turistheim-eier Christian Waage selger husmannskost for over 100.000 om dagen.

Lønnsomt. Lura Turistheim-eier Christian Waage selger husmannskost for over 100.000 om dagen.

Vifter med euroserviettene

Inne på kjøkkenet setter Christian Waage (44) en skje nedi sausen for å smake på maten. Smakingen er en del av jobben for alle ansatte. Den tidligere aksjemegleren i Handelsbanken i Oslo sier han aldri har drømt om å endre konseptet.

Fakta: Christian Waage

Alder 44

Sivilstatus Gift, tre barn

Bakgrunn Siviløkonomen fra Klepp jobbet i Handelsbanken i Oslo, før han flyttet hjem i 2004. Drev finansvirksomhet for seg selv i fem–seks år. Kom i kontakt med Lura Turistheims tidligere eier, som spekulerte i aksjer. En dag foreslo Waage at han skulle ta over, noe han gjorde etter et halvt års prøvetid.

Aktuell Ekspanderer Lura Turistheim sakte, men sikkert. Åpnet nylig ny restaurant på Sola.

– Det ville vært hjernedødt, sier Waage.

– Maten skal være den samme som før. Du må holde­ oppe kvaliteten. Den må ikke være dårligere enn før, og heller ikke bedre. Det høres rart ut, men hvis den er bedre enn før, blir du også skuffet, sier han.

Kontinuiteten er total. De fleste ansatte blir værende­ i lang tid. Gunstige arbeidstider og tidlig stengning er noe av årsaken, samtidig betaler han mer enn tarifflønn. Oppskriftene er de samme som de alltid har vært. Alt lages fra grunnen, selv kumlene. Det er kø foran lukene, der ansatte serverer maten raskere enn på noen McDonald’s.

Interiøret er brunt. Det er robuste fliser på gulvet og smijernslamper. Arbeidsfolk i kjeledress skal føle seg velkomne. Norsk husmannskost står på menyen, ingenting annet. Det er ingen innovasjon, ingen fiks presentasjon med grønne blader og to aspargeser i kryss med sukkersaus over. I stedet er det rause porsjoner og kaffe inkludert.

Norsk mat er det mest eksotiske du kan få på en restaurant i dag

CHRISTIAN WAAGE LURA Turistheims eier

Nesten like godt som hjemme

Inne i restauranten har Marta og Reidar Thu (begge 70) satt seg ned med hver sin porsjon klippfisk, dandert med persille, bacon fra slakter Idsøe og poteter. Reidar har gått her siden sekstitallet. Maten er den samme.

– De lager skikkelig mat, sier kona.

– Men det er helt klart at Marta lager enda bedre middager, sier ektemannen med et stort smil.

– Han tør ikke si noe annet, svarer hun.

Tradisjoner. Marta og Reidar Thu (begge 70) koser seg med hver sin porsjon klippfisk. Reidar har vært gjest her siden sekstitallet. Maten er den samme.

Tradisjoner. Marta og Reidar Thu (begge 70) koser seg med hver sin porsjon klippfisk. Reidar har vært gjest her siden sekstitallet. Maten er den samme.

I et hjørne av restauranten setter Waage seg ned. Det er mange eldre gjester midt på dagen. Men han avviser at det bare er gamle folk som er interessert i tradisjonsmat. Tvert imot er husmannskost nesten hipt på et vis.

– Norsk mat er det mest eksotiske du kan få på en restaurant i dag, sier han.

– Jeg er skuffet hvis vi ikke har 600 personer innom i dag, sier Waage.

Det betyr over 100.000 i omsetning til dagen. På årsbasis ligger han nå oppe i 37 millioner i omsetning og har fem–seks millioner i driftsresultat. Det er skyhøyt over hva langt mer omtalte og profilerte restauranter kan vise til.

Waage ekspanderer. Allerede har han åpnet en avlegger på Sola, fremdeles under navnet Lura Turistheim. Nå er han i forhandlinger om å åpne nye steder, i Stavanger og nedover Jæren. Navnet forblir Lura Turistheim.

– Det er en knallsterk merkevare. Kanskje ikke i Oslo, men i Rogaland, sier han.

– Og jeg gjør det motsatte av alle andre. Vi skal ikke være i sentrum. Vi skal ha lokaler langs gjennomfartsveier og mange parkeringsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.