Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Skikjører med ryggsekk full av spesiallagde batterier og fire jetmotorer på siden, klar til å fyke bortover fjellsiden. Foto: Thrustme
Skikjører med ryggsekk full av spesiallagde batterier og fire jetmotorer på siden, klar til å fyke bortover fjellsiden. Foto: Thrustme les mer

«James Bond»-sekken som blåser deg over fjellet

Over 2000 konkurrerte om Petter Stordalens gründermillion. Blant seks finalister er en sekk som kunne vært hentet fra en James Bond-film.

En skikjører fester skiene, retter ut to motorer med vifter ved hoften og fyker over fjellet. Toppfarten skal være 80 kilometer i timen.

– Under den første testen vi gjorde, sto det noen gamle damer der og sa det var det kuleste de hadde sett i sitt liv - en jetmotor på ryggen! sier Kjartan Jensen, en av to gründere i Thrustme.

Sammen med partneren Kjetil Fedde har han satset «båten og alt» for å skape en batteridrevet motor for skikjørere, og innsatsen har nå ført dem til finalen i Petter Stordalens gründerkonkurranse. Det var 2000 søkere, men bare seks kom til finalen, som holdes i Stockholm neste onsdag.

Dette er finalistene:

1. Bike Finder (Norge)

 • Gjør det mulig å spore sykkelen din. En GPS-pinne festes inne i styret på sykkelen, senderen har også en innebygd sirene som går av hvis sykkelen blir stjålet.
 • Produktet er allerede i salg hos XXL og på nettet og er blitt testet av profflaget Katusha.

2. Reused Remade (Sverige)

 • Jobber med å produsere bærekraftige handlenett av gamle laken fra hotell.
 • Selskapet har et samarbeid med Systembolaget i Sverige, men ønsker etter hvert å komme inn i andre bransjer der plastposer brukes i dag.
 • Gjenbruk minsker bruken av kjemikalier og vann for å produsere mer bomull.

3. Flocazur (Sverige)

 • Har utviklet en reaktor som renser vann på en effektiv og bærekraftig måte.
 • Bruker lite eller ingen kjemikalier, krever mindre vedlikehold og energi enn andre systemer for å rense vann.

4. Blue Lice (Norge)

 • Har utviklet et felle-system som tar lakselus på et tidlig stadium.
 • Forskning har identifisert hvilke faktorer som trigger lusen til å angripe, og disse har Blue Lice kombinert, forsterket og implementert i et eget design.

5. Thrustme (Norge)

 • En ryggsekk med fire Elektro Jet-motorer som drives av batterier.
 • I hovedsak utviklet for skikjøring, men kan også brukes til for eksempel sykling, skøyter, rullebrett og snowboard.

6. Clean It (Sverige)

 • Vil digitalisere og halvautomatiske renseribransjen.
 • Har app som gir deg prisforslag, mulighet til overvåke prosessen og organisere levering.
Vis mer

– Petter er litt gal

Konkurransen ble første gang avholdt i fjor, og kom i stand etter at Stordalen i boken «Jeg skal fortelle deg din hemmelighet» lovet en million kroner til den som sendte ham den beste gründerideen. Fjorårets finale endte med investeringer på rundt fire millioner kroner, og vinneren Tibber har gjort et solid innhugg i strømmarkedet.

Stordalen sier i en melding at presentasjonen neste onsdag blir viktig.

– Nå vet vi litt om bedriftene, men en viktig del gjenstår. For som jeg pleier å si så investerer vi ikke i bedrifter, vi investerer i mennesker, sier han.

Skikjører med ryggsekk full av spesiallagde batterier og fire jetmotorer på siden, klar til å fyke bortover fjellsiden. Foto: Thrustme

Jensen håper å overbevise Stordalen om å bli med på laget.

– Han har de samme verdiene som oss på hvordan man ønsker å bygge. Det er en god måte å bli kjent på, ved hjelp av hans navn, og så er han jo litt gal, sier Jensen.

Bortover

Motorene er festet i hoftehøye, til en ryggsekk som inneholder batteriene. Hele stasen veier ti kilo og koster 39.000 kroner. Jensen sier de har folk i New Zealand og Japan som maser om at de må bli ferdige så de kan begynne å selge maskinene. Han mener dagens versjon kan brukes til å nå nye deler av fjellet for skikjørere.

Dagens modell er imidlertid ikke sterk nok til å kjøre opp fjellet – bare bortover. Så man må enten gå opp eller ta skiheis. Det er batteriene som er den begrensende faktoren, men Jensen håper å kunne utvikle og selge kraftigere batterier senere. Batterilevetiden er også begrenset, så entusiaster med god råd kan trenge å kjøpe ekstra batteripakker hvis de skal kjøre mange turer per dag.

– Prisen er relativt høy?

– Ja, men det blir litt som vannscooter og snøscooter. Og mange av dem som står ski i Alpene har Kjus-klær til 30.000 kroner, sier Jensen.

Synne Kvam, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv skriver i en e-post til DN at Thrustme sin jetryggsekk ikke er tillatt i Norge, da den omfattes av loven om motorferdsel i utmark.(Vilkår)

Spør ekspertene

Hva ved gründerlivet lurer du på? Hver uke forsøker Dagens Næringsliv å finne svar på dine spørsmål.

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Takk for ditt spørsmål

Vi sender kvittering på innsendt spørsmål og svar når det kommer

Følg DN gründer på Facebook og Twitter