Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Arkivbilde. Twitter vil ta grep for å synliggjøre hvem som står bak politiske annonser og hvem som sponser politiske innlegg på tjenesten. Foto: LEON NEAL/Afp/NTB scanpix
Arkivbilde. Twitter vil ta grep for å synliggjøre hvem som står bak politiske annonser og hvem som sponser politiske innlegg på tjenesten. Foto: LEON NEAL/Afp/NTB scanpix les mer

Teknologi

Twitter vil avsløre falske politiske annonser

Twitter vil offentliggjøre alle detaljer om hvem som kjøper annonser hos dem, og hvem som er målgruppen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter presidentvalget i USA har det vært mye spekulasjon rundt hvor vidt Russland aktivt gikk inn for å påvirke amerikanske velgere. Amerikanske myndigheter legger nå press på alle annonseselgere for å få mer transparens rundt hvem som betaler for nettannonser for å gjøre det vanskeligere med skjult påvirkning.

Twitter skrev tirsdag kveld på sin blogg at de fra nå kommer til å gjøre det synlig hvem som har betalt for alle betalte innlegg og annonser på deres tjeneste. I tillegg vil de offentliggjøre hvor lenge en annonse har vært aktiv og hvilke målgrupper av brukere annonsøren har valg at annonsen skal vises til.

Både Google og Facebook har allerede offentliggjort informasjon om politiske annonser sponset med opphav i Russland.

Egne valgkamp-regler

I tillegg vil Twitter innføre ekstra krav til politiske annonser og innlegg fra kandidater i politiske valg. Dersom man betaler for å promotere et innlegg fra en politisk kandidat skal det komme tydelig frem hvem som har betalt for annonsen og hvor mye betaleren har brukt på å promotere politiske innlegg totalt.

Kan ikke stoppe «bots»

De nye reglene kan være et godt virkemiddel for å belyse hvordan kandidater og deres støttespillere bruker sine valgkampmidler, og det kan også bidra til å avsløre forsøk på påvirkning av demokratiske prosesser utenfra.

Det disse nye reglene ikke klarer å fange opp er såkalte «bots» og vanlige brukerkontoer som er opprettet nettopp med det formålet å spre falske nyheter og desinformasjon.

En bot er en automatisert Twitter-konto som genererer innlegg basert på programmerte regler.

Ifølge NY Times har sikkerhetsselskapet Fire Eye avslørt at det fantes «tusenvis» av falske kontoer på Twitter som kun spredte kritikk av Hillary Clinton.(Vilkår)

Etterbørs Demokrati Twitter USA Russland Hillary Clinton Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.