Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

En av bygningene der Googles eierselskap, Alphabet Inc, skal bygge en helt ny bydel i Toronto - med sensorer overalt og droner til å levere varer. Foto: MARK BLINCH
En av bygningene der Googles eierselskap, Alphabet Inc, skal bygge en helt ny bydel i Toronto - med sensorer overalt og droner til å levere varer. Foto: MARK BLINCH les mer

Teknologi

Her skal Google bygge en helt ny bydel

Google-sjefen har drømt om å få bygge en by der Google bestemmer alt. Nå får han muligheten i Canada.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Googles morselskap Alphabet har inngått en avtale om å bygge fremtidens by i Toronto i Canada. Målet er å skape et globalt testlaboratorium for teknologitilpassede bymiljøer.

Canadas statsminister Justin Trudeau sier ambisjonen er å bidra til at det bygges smartere, grønnere og renere byer verden rundt, skriver Financial Times.

Google og Alphabet

  • Alphabet er morselskapet til Google, søkemotorselskapet som ble startet av Larry Page og Sergey Brin i Silicon Valley i 1998.
  • Blant de mest populære produktene Google Maps, YouTube, Chrome, Gmail, Search og Google Play. Google eier også operativsystemet Android, som er dominerende på det globale mobilmarkedet.
  • Google er i all hovedsak annonsefinansiert. Børsnoterte Alphabets har en markedsverdi på oppunder 700 milliarder dollar.
Vis mer

Samarbeidet ble kunngjort tirsdag, og kommer på et tidspunkt da kritikken mot Silicon Valley og store teknologiselskapene øker - både i Europa og i hjemlandet USA.

Skeptikerne mener fem store plattformselskaper - Google, Facebook, Amazon, Apple og Microsoft - er i ferd med å få for stor innflytelse over både markeder og brukernes personlige data.

Toronto-prosjektet skal drives gjennom Alphabets datterselskap Sidewalk Labs, og i første omgang vil det bli utviklet en 48 mål stor tomt langs sjøen, kalt Quayside.

Selvkjørende busser, smarte trafikklys som skjønner når fotgjengere nærmer seg og roboter som leverer ut varer er blant planene, skriver Financial Times.

Ifølge Financial Times har Alphabet bedt om at det gis romslige unntak fra lover og regler som regulerer hvordan ting vanligvis gjøres i resten av Canada.

Tenk om Google fikk bestemme

Eric Schmidt, Alphabets styreformann, forklarer at prosjektet er resultatet av flere års arbeid og samtaler med Trudeau.

- Vi begynte å tenke på alle tingene vi kunne gjort hvis noen bare ga oss en by og satte oss til å bestemme over den. Det er ikke slik det fungerer - av en rekke gode grunner, sier Schmidt. Med en latter, ifølge Financial Times.

Blant elementene Google planlegger å bygge i prosjektet er et omfattende system av sensorer som vil overvåke alt fra parkbenker til søppelkasser og forurensning.

1984

En Financial Times-leser skriver i kommentarfeltet under artikkelen:

-Winston Smith would not move there.

Winston Smith er hovedpersonen i «1984», George Orwells klassiske dystopi om et totalitært overvåkningssamfunn.(Vilkår)

Etterbørs Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.