Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Høyblokka midt i regjeringskvartalet og Y-blokka til venstre. Åtte grupperinger har meldt sin interesse for å være med i konkurransen for å utforme et nytt regjeringskvartal i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Høyblokka midt i regjeringskvartalet og Y-blokka til venstre. Åtte grupperinger har meldt sin interesse for å være med i konkurransen for å utforme et nytt regjeringskvartal i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix les mer

Arkitektur

Åtte vil tegne nytt regjeringskvartal

Åtte prosjekteringsgrupper med til sammen 19 arkitektkontorer har søkt om å få delta i plan- og designkonkurransen for et nytt regjeringskvartal i Oslo.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fristen for å søke gikk ut torsdag.

– Det skal bli spennende å lese nøyere gjennom søknadene. Vi er helt sikre på at vi vil være i stand til å plukke ut kompetente, tverrfaglige grupper som skal være med videre i konkurransen, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen i Statsbygg.

Ettersom det er en stor oppgave som skal utføres, er det flere firmaer som har gått sammen om søknadene.

– Som man ser av søkerlisten er det flere firmaer bak hver enkelt søknad. Så her er det mange gode og spennende allianser som ønsker å jobbe med utviklingen av regjeringskvartalet. I alt 19 arkitektkontorer er med i konkurransen, sier Jørgensen.

Sammenslåtte søknader

Prosjektdirektøren bemerker at det er en stor og komplisert oppgave å planlegge det nye regjeringskvartalet.

– Det er derfor naturlig at mange har gått sammen om en søknad, og at flere mindre arkitekt- og ingeniørfirma syntes oppgaven var i største laget. Åtte søknader er innenfor det vi forventet av interesse, sier han.

De tverrfaglige gruppene består av arkitekt, landskapsarkitekt, ingeniører og prosjekteringsgruppeledelse.

Blant gruppene er Team Magna der blant andre Snøhetta er med. Niels Torps gruppe går under samlebetegnelsen Niels Torp+, mens Reiulf Ramstad Arkitekter kaller sin gruppe Team DNA.

Konkurranse i desember

Fire til sju grupper skal velges ut. De inviteres til å være med i plan- og designkonkurransen som starter i desember.

Gruppene har tiden fram til mars neste år på å utarbeide sine løsningsforslag og blir honorert med 2 millioner kroner for arbeidet. En jury vil vurdere forslagene og kåre to-tre vinnere.

Statsbygg vil deretter forhandle med vinnerne, og den gruppen som har det beste tilbudet samlet sett, tildeles prosjekteringskontrakt. Denne gruppens løsningsforslag legges til grunn for utarbeidelse av skisse- og forprosjekt.

Først skritt på veien er å utarbeide en reguleringsplan og få fram et rom- og funksjonsprogram. Det forventes å være på plass og godkjent ved utgangen av året. Deretter gjennomføres det en begrenset plan og- designkonkurranse som grunnlag for det kommende skisse- og forprosjektet. Byggestart forventes å være i 2020.

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

 

Etterbørs regjeringskvartalet Arkitektur
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.