Rapporten fra Virke Trening påpeker behovet for høyere formalkompetanse blant et stort flertall av personlige trenere i Norge.

– Generelt sett vil ikke 30 studiepoeng holde i fremtiden i forhold til de utfordringene man vil møte dersom man vil ha en jobb og fremtid i bransjen, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening,

Les også: - Vi klarer faktisk ikke å få tak i nok PT-er til å dekke etterspørselen

Krever bedring

Bak rapporten står et utvalg med representanter både fra treningsbransjen og utenfor.

Rapporten slår fast at to av tre personlige trenere enten har 30 studiepoeng eller kortere kurs som høyeste utdanningsbakgrunn innen treningsfaget.

– Den formelle kompetansen til trenere ansatt i bransjen må heves for å gi kunder større trygghet på kvaliteten på veiledningen, sier direktør i Virke Trening, Anne Thidemann.

37 prosent av Norges befolkning over 15 år foretrekker treningssentre når de skal trene ifølge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2014. Og etterspørselen etter treningsfaglig veiledning har økt betraktelig de siste årene.

– Nye markeder og nye kundegrupper vil være mer helserelaterte og det er folk som gjerne blir anbefalt trening av legen. De trenger mer enn andre å bli møtt med treningsfaglig kompetanse, sier Thidemann som påpeker at det er viktig for bransjen at den profesjonaliseres, selv om hun understreker at det finnes mye god realkompetanse.

Les også: Vil ha slutt på at personlige trenere opptrer som kostholdseksperter

Høy realkompetanse

Samtidig slås det fast at bakgrunnen til de ansatte i bransjen speiler det utdanningstilbudet som har vært der ute. Utvalgets anbefaling er en bransjestandard i form av en ettårig treningsfaglig utdannelse som svarer på bransjens behov.

Jan Morten Pettersen, en av eierne av Gnist Trening og Helse satt i utvalget som en av representantene for treningssentrene og fra styret i Virke Trening.

De har gått fra å være et behandlingssenter med noe trening til å tilby trening i større skala. Blant annet er alle personlige trenere fysioterapeuter og kravet til ansatte er minst bachelorgrad.

– Bransjen i dag gjør mye bra og det er mange flinke folk med høy realkompetanse. Men mange mangler noe formelt å slå i bordet med overfor omgivelsene. Slik sett er vi en rar bransje, der alle kan kalle seg personlig prener. Det er også en ung bransje som har hatt en voldsom vekst de siste 10–15 årene med stor etterspørsel etter personlig trener spesielt de siste fem årene. Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor vi er der vi er i dag. sier Pettersen som er utdannet fysioterapeut.

Han påpeker behovet for en grunnutdanning for trenere som gir mulighet for spesialisering og påbygning og at det først er da man får en karrierevei og anerkjent yrke.

Les også: Pt-er som tar mer utdanning får ikke mer lønn

Syv av ti ryker ut

Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening i Sats Elixia, påpeker at de skreller bort så mange som syv–åtte av ti personlige trenere på audition, selv om de oppfyller dagens formelle krav.

– Det er vanskelig å utdanne dyktige folk på et halvt år og det er begrenset hvor god man blir på så kort tid. Kvaliteten er for lav og vi har trykket på for å få istand dette, sier Arntzen.

 

DN har i en rekke artikler sett nærmere på personlig trener-yrket. Les artiklene her:

Mener hun får kunder med skader «påført av pt-er med manglende kunnskap»

Derfor sa Thea (23) og Kristin (36) opp pt-jobben

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Pt-studier utenfor statlig kontroll

Vil ha slutt på at personlige trenere opptrer som kostholdseksperter

Stina (41) kjører ti mil to ganger i uken for å trene her

- Vi klarer faktisk ikke å få tak i nok PT-er til å dekke etterspørselen

Pt-er som tar mer utdanning får ikke mer lønn

 

Se DNtv:

Fire styrkeøvelser som bygger en sterk og utholden overkropp
Løpetrener Eystein Enoksen (71) viser deg overkroppøvelsene som gjør deg til en bedre og sterkere løper.
01:51
Publisert:

Fem styrkeøvelser for løpere som vil bli bedre
Løpetrener Eystein Enoksen (71) viser deg benøvelsene som gjør deg til en bedre og sterkere løper.
02:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.